اثر مرحله رشد و زمان برداشت بر ترکیب شیمیایی، قابلیت هضم آزمایشگاهی و تولید گاز یونجه

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JASR-8-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 166
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا ولی زاده

دانشگاه فردوسی

مهدی محمودی ابیانه

دانشگاه بوعلی سینا

رضا گنجوی

دانشگاه بیرجند

چکیده

در این مطالعه اثر مرحله رشد و زمان چیدن بر ترکیب شیمیایی، تولید گاز و قابلیت هضم آزمایشگاهی، یونجه در قالب یک طرح کاملا تصادفی به روش فاکتوریل ۲×۳ مورد مطالعه قرار گرفت. علف یونجه در سه مرحله رشد اوایل غنچه دهی، اواخر غنچه دهی و اوایل گلدهی و در دو زمان چیدن ساعت ۰۶:۰۰ و ۱۸:۰۰ برداشت شد. با افزایش سن گیاه یونجه و مرحله رشد، محتوای برگ و نسبت برگ به ساقه کاهش یافت، ولی ماده خشک و تولید گیاه در واحد سطح افزایش نشان داد. با افزایش مرحله رشد از مرحله اوایل غنچه دهی تا اوایل گلدهی محتوای پروتئین خام، قابلیت هضم ماده خشک، نرخ هضم NDF و نرخ تولید گاز کاهش یافت و الگوی تخمیر به روش تولید گاز بهبود پیدا کرد. چیدن یونجه در بعد از ظهر در مقایسه با صبح غلظت کربوهیدرات های محلول، مقدار پروتئین، نرخ تولید گاز و قابلیت هضم ماده خشک را بهطور معنی داری افزایش داد. از نتایج به دست آمده چنین به نظر میرسد که چیدن یونجه در اوایل غنچه دهی و در بعد از ظهر برای تولید علوفه با کیفیت بهتر در تغذیه دام مناسب تر است.

کلیدواژه ها

تولید گاز, زمان برداشت, قابلیت هضم, مرحله رشد, یونجه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.