تعیین مناسب ترین شاخص برآورد تنش گرمایی-رطوبتی بر تولید شیر روزانه در یک گاوداری بزرگ صنعتی در مشهد

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JASR-9-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 228
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی مهاجرپور

فردوسی مشهد- دانشکده کشاورزی

امین علیزاده

فردوسی مشهد

سیدمحمد موسوی بایگی

فردوسی مشهد

عباسعلی ناصریان

دانشگاه فردوسی

محمدتقی شاکری

دانشگاه علوم پزشکی مشهد

چکیده

ویژگی های محیطی یکی از عوامل موثر بر عملکرد گاوهای شیری میباشد. برای برآورد میزان تاثیر این عوامل از شاخص دما-رطوبت (THI) استفاده میشود. در این حوزه اطلاعات نسبتا کمی در دسترس می باشد. به همین منظور تاثیر تنش دما-رطوبت بر تولید شیر یک گاوداری صنعتی شهر مشهد طی هفت سال با استفاده از معادلات مربوطه مورد مطالعه قرار گرفت. همبستگی معنی داری بین داده های روزانه تولید شیر و معادلات مختلف برآورد THI در سری زمانی سالانه و فصلی (بهار، پاییز و زمستان) وجود نداشت و فقط در فصل تابستان همبستگی معنی دار و منفی بین تولید روزانه شیر و شاخص دما-رطوبت وجود داشت، همچنین از بین هشت معادله موجود، معادله THI۴ که از روی دمای خشک و دمای نقطه شبنم به دست می آید، همبستگی بیشتری با داده های تولید شیر نشان داد. بررسی نوسانات تولید شیر و شاخص منتخب THI نشان داد حد شروع تاثیر گذاری تنش دما-رطوبت بر گاوهای این گاوداری ۷۵ بود که به اندازه ۵ واحد بیشتر از عدد ارائه شده بر اساس معیارهای جهانی است. در طی ۷ سال دوره آماری مورد بررسی در مجموع نسبت به حالت بدون تنش حدودا ۴۰۱ تن کاهش تولید شیر برای این گاوداری برآورد گردید که بیشترین مقدار مربوط به سال ۱۳۹۲ و کمترین مقدار مربوط به سال ۱۳۸۷ بود. افزایش درجه حرارت و رطوبت در فصل تابستان از علل اصلی ایجاد این تنش است و خروج از شرایط بهینه محیطی تنها در این فصل در حیوان تنش ایجاد کرده و باعث کاهش تولید شیر شده است.

کلیدواژه ها

تنش گرمایی, شاخص دما-رطوبت, شاخص های محیطی, کاهش تولید شیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.