بررسی اثر پودر و عصاره الکلی کرم خاکی(Eisenia fetida) بر وضعیت آنتی اکسیدانی، آنزیم های کبدی و فراسنجه های خونی در خروس های آذربایجان غربی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JASR-10-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم ربانی شکوه

دانشگاه تربیت مدرس

محمد امیر کریمی ترشیزی

دانشگاه تربیت مدرس تهران

علیرضا علیزاده

ساوه

چکیده

در مطالعه حاضر اثرات آنتی اکسیدانی کرم خاکی (Eisenia fetida) به صورت برون تنی و درون تنی با طراحی دو آزمایش و با استفاده از ۲۰ قطعه خروس بومی آذربایجان غربی، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی، با ۵ تیمار و ۴ تکرار، طی ۱۳ هفته بررسی شد. در آزمایش اول ماده خشک، چربی، پروتئین، خاکستر و الگوی اسید چرب و توان آنتی اکسیدانی کرم خاکی در شرایط برون تنی اندازه گیری و مشخص شد کرم خاکی حاوی ۲۶ نوع اسید چرب است که در این بین اسیدهای ایکوزاپنتاانوئیک (۲۹/۱۴ درصد)، استئاریک (۸۳/۱۱ درصد) و آراشیدونیک (۵۰/۹ درصد)، اسیدهای چرب غالب بودند. فنل کل کرم خاکی نسبتا زیاد و حدود ۷۲/۱۶۹ میلی گرم معادل گالیک اسید در هر گرم عصاره بود. اندازه گیری توان آنتی اکسیدانی احیاء آهن نشان داد فعالیت آنتی اکسیدانی کرم خاکی ۲۴۲ میکرومول آهن در هر میلی گرم عصاره خشک بود. در آزمایش دوم اثر پودر کرم خاکی، در دو سطح ۱۰ و۲۰، و عصاره الکلی کرم خاکی، در دو سطح ۶۵/۵ و ۳/۱۱ گرم بر کیلوگرم جیره، بر فراسنجه های بیوشیمیایی پلاسمای خون و شاخص های پراکسیداسیون خون، کبد و بیضه و آنزیم های سرمی کبد بررسی شد. نتایج حاکی از پایین بودن غلظت مالون دی آلدهید خون و کبد و بیضه خروس های تمام تیمارها نسبت به گروه شاهد بود. در بین فراسنجه های بیوشیمیایی خون، تنها مقدار کلسیم تحت تاثیر پودر کرم خاکی (سطح ۲) قرار گرفت و به طور معنی داری افزایش یافت. غلظت پلاسمایی آنزیم های لاکتات دهیدروژناز، آسپارتات آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز در تمام تیمارها نسبت به شاهد کاهش نشان داد. با اینحال غلظت آلانین آمینوترانسفراز تحت تاثیر قرار نگرفت. بطور کلی می توان نتیجه گیری کرد که پودر یا عصاره الکلی کرم خاکی واجد اثرات آنتی اکسیدانی بوده و موجب حفاظت خون، بافت بیضه و کبد در برابر تنش اکسیداتیو می شود و انتظار می رود به باروری جنس نر کمک نماید.

کلیدواژه ها

آنزیم های کبدی, خروس بومی, فعالیت آنتی اکسیدانی, کرم خاکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.