مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشخوار فکری و حافظه سرگذشتی بیماران مبتلا به افسرده خویی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی مشهد، دوره: 64، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MJMS-64-3_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا نظر انداز کورنده

دانشجوی دکتری روانشناسی عمومی ، گروه روانشناسی ، واحد تنکابن ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تنکابن، ایران.

شهنام ابوالقاسمی

دانشیار، گروه روانشناسی، واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی ، تنکابن ، ایران. (نویسنده مسئول)

حمیدرضا وطن خواه

استادیار، دانشکده علوم انسانی ،گروه روانشناسی ، واحد تهران غرب، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران.

چکیده

مقدمهمطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشخوار فکری و حافظه سرگذشتی بیماران مبتلا به افسرده خویی انجام شد. این مطالعه از نوع شبه آزمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش، افراد مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی شهرستان های نوشهر و چالوس در سال ۱۳۹۸ بودند.روش کاربا استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، ۴۵ نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار جمع آوری داده ها آزمون بازیابی خاطرات سرگذشتی ویلیامز و برودبنت (۱۹۸۶) و مقیاس پاسخ های نشخواری نولن-هوکسما و مورور (۱۹۹۱) بود که پیش از اجرای مداخله از گروه های آزمایش و کنترل به عمل آمد. سپس مداخله طرحواره درمانی و درمان پذیرش و تعهد برای گروه های آزمایش اعمال شد و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. در پایان مداخلات، از گروه های آزمایش و کنترل پس آزمون گرفته شد.نتایجتجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس نشان داد بین اثربخشی طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشخوار فکری بیماران مبتلا به افسرده خویی، تفاوت وجود ندارد (۰۵/۰ > P) اما طرحواره درمانی نسبت به درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در حافظه سرگذشتی اثربخشی بیشتری داشت (۰۵/۰ > P). همچنین هر دو مداخله بر نشخوار فکری و حافظه سرگذشتی بیماران مبتلا به افسرده خویی در مرحله پیگیری موثر بودند.نتیجه گیریدرنتیجه می توان از مداخله طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد درمورد بیماران مبتلا به افسرده خویی سود برد.

کلیدواژه ها

طرحواره درمانی, درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد, نشخوار فکری, اصلاح حافظه سرگذشتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.