تعدیل مدل پیش بینی دستکاری سود با تاکید بر متغیر های محیطی و روش ترکیبی شبکه عصبی مصنوعی و الگوریتم های فرا ابتکاری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه اقتصاد پولی ، مالی، دوره: 27، شماره: 20
  • کد COI اختصاصی: JR_DANESH-27-20_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 138
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین عسگری آلوج

دانشگاه آزاد اسلامی

محمد رضا نیکبخت

. دانشیار ، گروه حسابداری، دانشکده مدیریت دانشگاه تهران ، تهران، ایران

غلامرضا کرمی

دانشیار ، گروه حسابداری، دانشکده مدیریت دانشگاه تهران ، تهران، ایران.

منصور مومنی

استاد ، گروه مدیریت صنعتی ، دانشکده مدیریت دانشگاه تهران ، تهران، ایران.

چکیده

سود یکی از عوامل مهم در رشد و توسعه اقتصادی بوده و دستکاری سود هم یکی از چالشهای اساسی کارائی بازار می باشد که محققین اغلب برای پیش بینی دستکاری سود از داده های حسابداری استفاده می کنند درحالیکه داده های غیر حسابداری هم نقش بسزائی در پیش بینی دستکاری سود دارند.این پژوهش به توسعه مدل بنیش با متغیرهای غیر‎ حسابداری شامل عدم تقارن اطلاعاتی و رقابت در بازار محصول پرداخته است. داده های ۱۸۴شرکت پذیرفته شده دربورس تهران طی سالهای ۱۳۸۶-۱۳۹۶ جمع آوری و دقت پیش بینی مدل های پژوهش درکشف وشناسایی شرکتهای دستکاری کننده سود با دو الگوریتم بهینه سازی حرکت تجمعی ذرات و رقابت استعماری درترکیب شبکه عصبی مورد مقایسه قرارگرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد دقت پیش بینی مدل پیشنهادی با الگوریتم رقابت استعماری وحرکت تجمعی ذرات به ترتیب از ۵۵/۵۷ به ۸۶/۶۳ درصد واز ۷۱/۵۵ به ۸۴/۵۹ درصد افزایش یافته است. باتوسعه مدل سطح زیرمنحنی راک افزایش یافته وکاهش خطای پیش بینی در الگوریتم رقابت استعماری ۳۱/۶ درصد ودرالگوریتم حرکت تجمعی ذرات ۱۳/۴ درصد می باشد ولی همچنان نتیجه آزمون ضعیف می باشد. در واقع میزان دقت پیش بینی مدل با الگوریتم رقابت استعماری درمقایسه با الگوریتم حرکت تجمعی ذرات بهبودیافته است.

کلیدواژه ها

الگوریتم رقابت استعماری, رقابت در بازار محصول, شبکه عصبی مصنوعی, مدل بنیش, محیط اطلاعاتی شرکت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.