بررسی امکان نگهداری بذر برخی گونه های مهم علوفه ای و داروئی در شرایط فراسرد (Cryopreservation)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره ملی و سومین کنگره بین المللی علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT17_625
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم جبلی

کارشناس ارشد، بخش گیاهان دارویی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران

محبت علی نادری شهاب

استادیار، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران

علی اشرف جعفری

استاد، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران

چکیده

به منظور حفاظت ژرم پلاسم گیاهی و ایجاد بانک فراسرد گونه های گیاهی بومی ایران، بذور ۱۱ گونه مرتعی بومی ایران کهبعضا در معرض خطر انقراض بودند از رویشگاه طبیعی جمع آوری گردید و تحقیقات کرایوبیولوژی با اجرای آزمایشاتمتعدد در شرایط آزمایشگاه، گلخانه و مزرعه بر روی آنها انجام شد و پروتکل های ذخیره سازی در شرایط فراسرد بهتفکبک هر گونه تهیه گردید. در این پروژه ها بذر برخی گونه های مرتعی و علفی با استفاده از سه پیش تیمار Desiccation(آبگیری)، PVS۲ (ویتریفیکاسیون) و گلیسرول ۳۰ ٪ همراه با شاهد، در زمان های متفاوت از یک هفته، یک ماه و یک سال درونازت مایع با برودت (۱۹۶-°C)، نگهداری شدند. پس از خروج بذرها از شرایط فراسرد، تعدادی از صفات مرتبط با جوانه زنی و بنیه بذر در شرایط آزمایشگاه و گلخانه مورد آزمایش قرار گرفتند و در ادامه استقرار برخی گونه ها در مزرعه نیز بررسی شد.نتایج نشان داد که اگرچه بذر برخی گونه ها عکس العمل های متفاوتی به پیش تیمارها داشتند ولی امکان نگهداری بذر همهگونه ها در شرایط فراسرد وجود دارد. در مجموع در اکثر گونه های مورد مطالعه پیش تیمار آبگیری در اولویت اول و گلیسرول٪۳۰ در رتبه دوم قرار گرفت. نتایج این تحقیق بیانگر ضرورت ادامه پژوهش کرایوبیولوژی بر روی سایر گونه های مهم ودر معرض انقراض و گونه های انحصاری ایران بعنوان یک اولویت بلند مدت و راهبردی بمنظور تاسیس کرایوبانک وحراست از ذخایر ژنتیکی گیاهی کشور است.

کلیدواژه ها

گلیسرول ۳۰ ٪، گونه های مرتعی، ذخیره سازی در فراسرد، PVS۲ ، Desication

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.