بررسی خصوصیات فیزیکو شیمیایی هیبریدهای برنج حاصل از تلاقی لاین های نرعقیم بومی و برگرداننده باروری خارجی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره ملی و سومین کنگره بین المللی علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT17_560
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 234
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیده مهدیخانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

قربانعلی نعمت زاده

استاد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

نادعلی باقری

دانشیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

عمار افخمی قادی

دانش آموخته دکتری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

به منظور بررسی صفات فیزیکوشیمیایی ۶ لاین هیبرید برنج حاصل از تلاقی دو لاین نرعقیم سیتوپلاسمی جلودار A و ندا A باسه لاین برگرداننده باروری خارجی IR ۶۸۰۷۸-۱۵-۲-۱-۲-۲-R ، IR۶۵۶۲۲-۱۵۱-۱-۲-۲-۲-R و IR ۸۶۴۰۳-۵-۵-۲-۱-۱-۱-۱-۱R ،به همراه دو رقم شاهد نعمت و فجر، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی علومکشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. نتایج نشان داد در تمام صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری وجود دارد. نتایجمقایسات میانگین نشان داد که هیبرید H۲۷ بیشترین میزان راندمان تبدیل (۶۶/۵۱) را داشته است و هیبرید H۲۹ دارایبیشترین عطر در بین ارقام شاهد بوده است. بلندترین طول دانه بعد از پخت (۱۲/۵ میلی متر) مربوط به هیبرید H۳۳ بوده و دو رقم شاهد فجر و نعمت در رتبه های بعدی قرار گرفتند. میزان آمیلوز هیبریدهای H۳۰ ، H۳۳ و H۲۷ بین ۱۹/۲۶ تا ۲۲/۹۶ بوده که این هیبریدها از نظر آمیلوز در گروه رقم فجر قرار گرفتند. دندروگرام حاصل از تجزیه کلاستر صفات فیزیکوشیمایی،هیبریدهای برنج به همراه ارقام والدینی و شاهد نشان داد که ژنوتیپ ها در پنج گروه قرار گرفتند که هیبرید H۳۳ به همراه رقمکیفی فجر در گروه اول از تجزیه کلاستر بوده که اینطور می توان بیان نمود که این هیبرید از نظر خصوصیات فیزیکوشیمیایی،با رقم کیفی فجر تشابه داشته و بعنوان بهترین هیبرید کیفی شناخته شد.

کلیدواژه ها

برنج، میزان آمیلوز، صفات کیفی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.