اثر حاصلخیز کننده های متفاوت خاک بر کمیت و کیفیت روغن آفتابگردان در سطوح مختلف آبیاری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره ملی و سومین کنگره بین المللی علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT17_558
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 242
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبداله جوانمرد

دانشیار گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه

محمد حقانی نیا

دانشجوی دکتری اگروتکنولوژی اکولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه

فریبرز شکاری

استاد گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه

چکیده

به منظور بررسی اثر حاصلخیز کننده های مختلف خاک بر کمیت و کیفیت روغن آفتابگردان در سطوح مختلف آبیاری،پژوهشی بهصورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغهاجرا گردید. نتایج نشان داد بیشترین درصد روغن (۴۳/۴۶ درصد) و عملکرد روغن (۱/۹۴ در هکتار) در آبیاری مطلوب (۸۵ درصد ظرفیت مزرعه ای) و در تیمار کودی ۱۰ تن در هکتار ورمی کمپوست+ کود زیستی بیوسوپر+ ازتوباکتر+ ۸۱ درصد کودشیمیایی حاصل شد. تنش رطوبتی موجب افزایش میزان اولئیک اسید و استئاریک اسید و موجب کاهش میزان لینولئیک اسیدشد. بطوریکه بیشترین میزان اولئیک اسید و استئاریک اسید در آبیاری ۵۵ درصد ظرفیت زراعی و کمترین میزان اولئیک اسیدو استئاریک اسید در آبیاری ۸۵ درصد ظرفیت زراعی حاصل شد. همچنین بیشترین میزان لینولئیک اسید در آبیاری ۸۵ درصدظرفیت زراعی و کمترین میزان لینولئیک اسید در آبیاری ۵۵ درصد ظرفیت زراعی مشاهده شد. بنابراین به نظر می رسد برایافزایش عملکرد کمی و کیفی گیاه آفتابگردان می توان از روش های تغذیه تلفیقی کودهای آلی، زیستی و شیمیایی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

اسید اولئیک، تنش خشکی، درصد روغن، کود آلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.