اثر قارچ های همراه ریشه بر بهبود رنگیزه های فتوسنتزی دو رقم بومی و اصلاح شده برنج (.Oryza sativa L)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره ملی و سومین کنگره بین المللی علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT17_238
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 290
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصوره رامش

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

همت اله پیردشتی

استاد، گروه زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

یاسر یعقوبیان

استادیار، گروه زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

مهرانوش امامیان طبرستانی

دکتری زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

به منظور بررسی اثر قارچ های همراه ریشه و کاربرد همزمان آن ها بر بهبود رنگیزه های فتوسنتزی دو رقم بومی و اصلاح شدهبرنج (.Oryza sativa L)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایششامل دو رقم برنج (هاشمی و شیرودی) و هشت تیمار قارچی (عدم تلقیح (شاهد)، (a) . Libetella sp ، (b) Trichoderma longibrachiatum ، Piriformospora indica (c) ، ab ، ac ، bc و (abc) بود. نتایج نشان داد تیمارهای جداگانه قارچ a ، c وتلفیقی ab ، ac ، bc و abc موجب افزایش به ترتیب حدود ۵، ۲۳، ۱۸، ۱۹، ۴ و ۱۴ درصدی میزان کلروفیل α در رقم شیرودینسبت به عدم تلقیح گردید. به علاوه تمام تیمارهای قارچی مورد استفاده در آزمایش و کاربرد همزمان آن ها میزان کلروفیل bرا به ترتیب حدود ۳۱، ۶۴، ۱۰۶، ۷۵، ۱۱۷، ۴۲ و ۹۰ درصد و کلروفیل a+b را حدود ۸، ۲، ۳۲، ۲۴، ۳۰، ۸ و ۲۲ درصد نسبت به عدم تلقیح در رقم شیرودی افزایش داد. در مقایسه، رقم کیفی هاشمی پاسخ مثبتی به این همزیستی نشان نداد. در مجموع،نتایج نشان دهنده ی اثر مثبت قارچ های همراه ریشه بر بهبود رنگیزه های فتوسنتزی برنج رقم شیرودی بود که در این بین قارچP. indica و کاربرد همزمان آن با Libetella sp. بهترین نتیجه را به دنبال داشت.

کلیدواژه ها

برنج، تریکودرما، رنگیزه های فتوسنتزی، قارچ همراه ریشه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.