اثرات محلول پاشی ترکیبات مختلف بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه گندم دیم

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفدهمین کنگره ملی و سومین کنگره بین المللی علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT17_101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 449
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فیروزه شریفی کالیانی

دانشجوی دکتری زراعت، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، کردستان، ایران

عادل سی و سه مرده

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، کردستان، ایران

فرزانه حسین پناهی

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، کردستان، ایران

سعید جلالی هنرمند

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

در ایران، تحرک عناصر غذایی در خاک به دلیل آهکی بودن خاک، اسیدیته بالا وکمبود ماده آلی پایین است و با کاربرد خاکیعناصر، جذب آنها توسط گیاه اندک است اما با محلول پاشی عناصر، جذب آنها توسط گیاه افزایش مییابد و این امرمنجر بهبهبود عملکرد گندم در شرایط تنش خشکی می گردد. این آزمایش در سال های زراعی ۹۸-۱۳۹۷ و ۹۹-۱۳۹۸ در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کردستان به منظور بررسی اثرات محلول پاشی ترکیبات مختلف در مرحله ساقه روی و سنبله دهی با ۶ تیمار و۳ تکرار بر روی بذور گندم دیم (رقم آذر ۲) انجام شد. تیمارها شامل محلولپاشی اوره ۴ درصد، سولفات روی ۰/۳ درصد، کلرید پتاسیم ۲ درصد، ویتاسپرین ۰/۱ درصد، هیومیک اسید ۰/۱ درصد و شاهد بودند. نتایج نشان داد که محلولپاشی اسید هیومیک، کلرید پتاسیم، سولفات روی، ویتاسپرین و اوره از طریق بهبود خصوصیات فیزیولوژیکی مانند محتوای کلروفیل،پروتئین محلول، کربوهیدرات کل و میزان پرولین در گیاه به ترتیب ۲۱/۳۰،۱۱/۵۴، ۱۱/۱۵، ۹/۱۷ و ۹/۰۸ درصد عملکرد دانه را افزایش دادند.

کلیدواژه ها

آذر ۲، اسید هیومیک، دیم، کلروفیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.