بررسی تنوع ژنتیکی در آویشن گونه Thymus Pubescens براساس نشانگر RAPD

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی – مولکولی، دوره: 4، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_NCMBJ-4-13_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 281
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمود ضابطی

Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran

احمد اسماعیلی

Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran, andRazi Herbal Medicine Research Center, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, Iran

حسن مداح عارفی

Seed and Plant Certification and Registration Institute, Karaj, Iran

فرهاد نظریان فیروزآبادی

Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran

عبدالحسین رضایی نژاد

Department of Plant Production, Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran

فرزانه مجیری

Faculty of Agriculture, Lorestan University, Khorramabad, Iran

چکیده

سابقه و هدف: آویشن یکی از بزرگ ترین و معروف ترین جنس های خانواده نعناعیان است. گونه های آویشن معمولا به عنوان جوشانده گیاهی، ادویه، چاشنی غذا و گیاه دارویی استفاده می شوند. گونه Thymus Pubescens اغلب می تواند در مناطق شمال و غرب ایران رشد کند. توصیف گیاهان بوسیله نشانگرهای مولکولی یک راه کار مطلوب برای اصلاح و حفاظت از منابع ژنتیکی گیاهی است. مواد و روش ها: دوازده توده T.Pubescens که از نواحی مختلف ایران جمع آوری شده بودند، بوسیله ۳۰ آغازگر تصادفی جهت ارزیابی چندشکلی غربال شدند. استخراج DNA ژنومی از نمونه ها بر اساس روش خانوجا و همکاران با کمی تغییرات انجام گرفت. تشابه ژنتیکی بوسیله ضریب تشابه جاکارد محاسبه شد و دندوگرام بوسیله روش UPGMA ترسیم گردید. یافته ها: از کل آغازگرها، ۲۷ آغازگر انتخاب شده ۳۶۰ باند تولید کردند که ۲۷۳ باند چندشکل بودند. میانگین تعداد باند برای هر آغازگر ۳۳/۱۳ بود که ۱۱/۱۰ باند چندشکل بودند. میانگین محتوای اطلاعات چندشکلی ۳۵/۰ برآورد شد. تجزیه کلاستر اطلاعات بوسیله الگوریتم UPGMA و همچنین تجزیه به مولفه های اصلی این ۱۲ توده را به سه گروه عمده تقسیم نمودند. بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد که روش RAPD، برای برآورد تنوع ژنتیکی در جمعیت های آویشن کوهی مناسب و مفید است. در مجموع نیم رخ RAPD توده های آویشن را براساس توزیع جغرافیایی از همدیگر تمیز داد.

کلیدواژه ها

Thymus pubescens, Polymorphism, RAPD Molecular marker, Tymus Pubescens, چندشکلی, نشانگر RAPD

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.