باززایی گیاه انگور (Vitis vinifera L.) از طریق جنین زایی رویشی با استفاده از ریز نمونه گل کامل

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله علوم باغبانی، دوره: 25، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHSUM-25-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 216
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی عبادی

تهران

امیرجمال محمود

مسعود میرمعصومی

منصور امیدی

چکیده

چکیده ریزنمونه های گل کامل ارقام یاقوتی، شاهرودی، فلیم سیدلس، بیدانه سفید و عسکری به منظور تولید کالوس جنین زا و جنین سوماتیکی در دو زمان مختلف جمع آوری شدند. برای تولید کالوس جنین زا از محیط کشت MS به همراه ۵ و ۱۰ میکرومولار ۲,۴-D و یک و دو میکرومولار BAP استفاده شد. جهت تمایز جنین از محیط کشت MS به همراه نیم میلی گرم IBA، محیط کشت MS بدون هورمون، محیط کشت MS به همراه ۲میلی گرم IBA و ۲/۰ میلی گرم BAP، محیط کشت MS به همراه پنج میکرومولار ۲,۴-D و یک میکرومولار BAPو محیط کشت MS به همراه ۲ میلی گرم در لیتر BAP استفاده شد. در مرحله جوانه زنی از دو محیط کشت MS و NN و تیمار سرمایی ۴ درجه سانتی گراد بمدت دو هفته استفاده شد. نتایج نشان داد که ریز نمونه های گل کامل جمع آوری شده در زمان اول، کالوس جنین زا و جنین سوماتیکی بیشتری در همه ارقام مورد مطالعه ایجاد کردند. پاسخ گیاهان به محیط کشت برای تولید کالوس جنین زا تحت تاثیر رقم قرار گرفت، بطوریکه ارقام بیدانه سفید، یاقوتی و فلیم سیدلس بیشترین درصد تولید کالوس جنین زا را در محیط کشت MS به همراه پنج میکرومولار ۲,۴-D و یک میکرومولار BAP تولید کردند، در حالیکه رقم شاهرودی در محیط کشت MS به همراه پنج میکرومولار ۲,۴-D و دو میکرومولار BAP و رقم عسکری در محیط کشت MS به همراه ۱۰ میکرومولار ۲,۴-D و دو میکرومولار BAP بیشترین کالوس جنین زا را ایجاد کردند. پاسخ گیاهان به محیط کشت در مرحله تمایز یابی به ژنوتیپ بستگی داشت، بطوریکه هر رقم در محیط کشت ویژه ای بیشترین درصد جنین سوماتیکی تولید کرد. در مرحله جوانه زنی و تولید گیاهچه ارقام بیدانه سفید، یاقوتی و شاهرودی در محیط کشت MS به همراه یک میکرومولار BAP و بدون سرمادهی جنین ها و ارقام عسکری و فلیم سیدلس در محیط کشت MS به همراه یک میکرومولار BAP و با سرمادهی جنین ها بیشترین جوانه زنی و تولید گیاهچه را داشتند. واژه های کلیدی: انگور، کالوس جنین زا، جنین سوماتیکی، گیاهچه

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.