بررسی اثر غلظت های متفاوت تیدیازورون و کینتین بر باززایی و پرآوری ژربرا (Gerbera jamesonii) رقم رداکسپلوژن

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله علوم باغبانی، دوره: 24، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JHSUM-24-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 134
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب غیور کریمیانی

عبدالرضا باقری

دانشگاه فردوسی مشهد

مریم جعفرخانی کرمانی

پژوهشکده بیوتکنولوژی

غلامحسین داوری نژاد

فردوسی مشهد

چکیده

چکیده بدلیل اهمیت گیاه ژربرا در تولیدات گیاهان زینتی و نیاز روز افزون به ازدیاد ارقام و خصوصیات جدید وارداتی، در این تحقیق ریزازدیادی آن مورد بررسی قرار گرفت تا میزان مناسب استفاده از غلظت هورمون تیدیازورون برای باززایی و همچنین غلظت مناسبی از هورمون کینتین در مرحله پرآوری تعیین گردد. برای باززایی شاخساره از رقم رداکسپلوژن، ریزنمونه های کاپیتولا، در محیط کشت MS حاوی غلظت های ۲۵/۰، ۵/۰، ۷۵/۰ و ۱ میلی گرم در لیتر تیدیازورون کشت شدند و درصد باززایی از ۳۰ روز بعد از کشت تا روز ۷۵ هر ۱۵ روز یک بار محاسبه گردید. در مرحله پرآوری اثر غلظت های ۴، ۶ و ۸ میلی گرم در لیتر کینتین در محیط کشت مورد بررسی قرار گرفت، صفات وزن تر و تعداد برگ هر شاخساره در دو مرحله هر یک به فاصله ۲۲ روز ارزیابی شدند. در مرحله ریشه زایی شاخساره ها در محیط کشت فاقد هورمون قرار گرفتند. بیشترین باززایی در غلظت های ۷۵/۰ و ۱ میلی گرم در لیتر تیدیازورون به میزان ۳۹ درصد، ۶۰ روز پس از کشت حاصل شد. در پرآوری و در مرحله اول اندازه گیری، افزایش وزن ریزنمونه در تیمار ۶ میلی گرم در لیتر کینتین بیشتر بود و در مرحله دوم، بیشترین افزایش وزن در تیمار ۴ میلی گرم در لیتر کینتین ثبت گردید، همچنین در هر دو مرحله، بیشترین تعداد برگ درتیمار ۶ میلی گرم در لیتر کینتین بدست آمد. همچنین ۸۷ درصد گیاهچه ها پس از یک ماه در محیط کشت ریشه زایی فاقد هورمون، ریشه دار شدند. واژه های کلیدی: ژربرا، کشت بافت، تیدیازورون، کینتین

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.