بررسی اثر کود نیتروژنه و سطوح آبیاری بر عملکرد و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی گندم تحت آبیاری قطره ای

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 20، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-20-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 220
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرستو شوکتی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

عادل سی و سه مرده

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

فرزاد حسین پناهی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

پرویز فتحی

گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

چکیده

کم آبیاری یک راهبرد مطلوب است که می تواند کارآیی مصرف آب را در محصولات زراعی افزایش دهد. در چنین شرایطی تعیین سطح  بهینه مصرف کود نیتروژن بسیار حائز اهمیت می باشد. در مطالعه حاضر اثر سطوح مختلف آبیاری به میزان ۶۰، ۸۰، ۱۰۰ و۱۲۰ درصد به عنوان کرت اصلی و تیمارهای کود نیتروژنه به میزان ۵۰، ۷۵، ۱۰۰ و ۱۲۵ درصد نیاز ازته گیاه براساس نتایج آزمون خاک به عنوان کرت فرعی بر عملکرد گندم رقم پیشگام در قالب آزمایشی به صورت کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی ۹۸-۱۳۹۷مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب در تیمارهای تامین ۱۲۰ درصد با ۶۴۹۸ کیلوگرم در هکتار و ۶۰ درصد نیاز آبی گیاه با ۴۹۳۳ کیلوگرم در هکتار (حدود ۲۴ درصد کاهش در مقایسه با تیمار فوق) حاصل شد. بیشترین میزان کارآیی مصرف آب در تیمار تامین ۶۰ درصد مصرف نیاز آبی گیاه با تامین ۱۰۰ درصدی مصرف نیتروژن به دست آمد (۰۸/۳ کیلوگرم بر متر مکعب). بیشترین و کمترین مقدار کارآیی زراعی کود نیتروژن به ترتیب در تیمارهای آبیاری ۱۰۰ درصد نیاز آبی و تامین ۷۵ درصد نیازکودی (۷۹ کیلوگرم دانه بر کیلوگرم کود نیتروژنه مصرفی) و تیمار تامین ۱۲۰ درصد نیاز آبی و ۱۰۰ درصد نیازکودی (۹ کیلوگرم بر کیلوگرم) مشاهده شد. با کاهش آب مصرفی میزان انتقال مجدد مواد ذخیره ای ازساقه به دانه ها افزایش یافت. بیشترین غلظت کلروفیل نیز مربوط به سطح تیماری تامین ۱۰۰ درصد نیاز آبی گیاه و تیمار۱۰۰ درصدی مصرف کود نیتروژنه بود.

کلیدواژه ها

انتقال مجدد, درصد پروتئین, کارآیی مصرف آب, کارآیی مصرف نیتروژن, کلروفیل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.