تبیین ماهیت برنامه درسی روئیدنی و استنتاج دلالت های آن در برنامه درسی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهشهای آموزش و یادگیری، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_TLR-17-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس جدا

دکترای برنامه ریزی درسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

مرجان کیان

دانشیار گروه مطالعات برنامه ریزی درسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

علی حسینی خواه

استادیار گروه مطالعات برنامه ریزی درسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

مهدی سبحانی نژاد

دانشیار گروه علوم تربیتی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران.

چکیده

مقدمه: برنامه آموزشی و تربیتی به عنوان محور فعالیت تربیتی، برای دوره حساس کودکی از اهمیت و ظرافت خاصی برخوردار است. دو نوع نگاه بر طراحی برنامه درسی حاکم است که نقش منفعل و پذیرنده به متربی می دهد یا نقش فعال و عامل برای او قائل است، لذا پرداختن به ماهیت هر برنامه اولین و مهمترین بخش برنامه ریزی محسوب می شود. برنامه درسی روئیدنی به عنوان برنامه ای که به علایق کودک احترام می گذارد و مبتنی بر نیازهای کودک طراحی می شود محسوب می شود.روش:  هدف پژوهش تبیین ماهیت برنامه درسی روئیدنی و استنتاج دلالت های برنامه درسی مرتبط با آن است. برای این منظور با بهره گیری از روش تحلیل مفهومی از نوع تفسیر مفهوم که یکی از روش های رویکرد کیفی است، در ابتدا مبانی فلسفی این برنامه مورد بررسی قرار گرفت، سپس با ریشه شناسی و بررسی واژه روئیدنی و استخراج حوزه های معنایی مترادف و متضاد آن و نیز تحلیل مفهوم برنامه درسی ازپیش تعریف شده، به تبیین ماهیت برنامه درسی روئیدنی پرداخته شد. نمونه گیری مورداستفاده در این پژوهش از نوع هدفمند است؛ چراکه به بررسی اسنادی پرداخته می شود که در فهم مسائل پژوهش و پدیده محوری مطالعه موثر هستند، لذا به جستجوی ۲۵۰ سند معتبر ملی و بین المللی (ازجمله کتب، مقالات، دایره المعارف ها و...) در حوزه برنامه درسی روئیدنی و نظریه نوخاسته گرایی پرداخته شد، سپس ۸۰ سند که در نشریات علمی پژوهشی معتبر به چاپ رسیده بودند مورداستفاده و فیش برداری قرار گرفتند، سپس براساس نظرات متخصصان برنامه ریزی درسی و فلسفه تعلیم و تربیت، اعتبار آن ها مورد تایید قرار گرفت.نتایج: یافته های پژوهش بیانگر آن است که برنامه درسی روئیدنی به صورت پدیده ای منعطف، پویا و مارپیچ چندبعدی با سطح مقطع های متفاوت ظهور می کند به طوری که کاملا بدیع بوده و دائما درحال توسعه و تحول است. این برنامه توانایی اثرگذاری روی اجزاء درگیر در برنامه ازجمله یادگیرنده، مربی و محتوا را دارا است، به گونه ای که خود مربی در طی فرآیند این برنامه یاد می گیرد. همچنین آگاهی و یادگیری نیز پدیده ای غیرمنتظره و غیرقابل پیش بینی هستند؛ یعنی چیزی افزون بر دانش مجموع اجزاء سیستم درگیر در فرآیند یادگیری است.بحث و نتیجه گیری: در رابطه با مبانی فلسفی این برنامه از حیث هستی شناختی یعنی مکتب نوخاسته گرایی نتایج کاملا بدیعی در رابطه با یادگیری و آگاهی حاصل شد که برخی از آن ها را می توان در پژوهش جونز و نیمو، استیسی، نیو و کوچران یافت ولی شیوه دریافت اطلاعات آن ها استنتاج از مبانی نبوده است.

کلیدواژه ها

برنامه درسی روئیدنی, تحلیل مفهوم, نوخاسته گرایی, سازنده گرایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.