تاثیر سیلیسیم بر کیفیت و ارزش غذایی کاهوی پرک ( برگ) درکشت بدون خاک(Lactuca sativa C.)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: یازدهمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF11_260
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 180
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه محمدی تازه کند

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی گرایش سبزیها دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

کامران قاسمی

استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

حمیدرضا روستا

استادیار گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی اراک

چکیده

در تولید گلخانه ای کاهو در سامانه های بدون خاک، از محلولهای غذایی استفاده می شود که فاقد عنصر مفید سیلیسیم هستند. با این که نقش بی بدیل عنصر سیلیسیم در کاهش انواع تنش های زنده و غیرزنده به طور گستردهای اثبات شده است ولی پژوهشی جامع در خصوص نقش مثبت و احیانا منفی این عنصر در کشت هیدروپونیک کاهو در شرایط بدون تنش صورت نگرفته است . با توجه به اهمیت تجاری کاهو و بحث ارزش غذایی کاهو برگ، پژوهشی در مورد تاثیر سیلیسیم بر روی کیفیت و ارزش غذایی کاهو برگ در قالب طرح کاملا تصادفی با نه تیمار (شامل سطوح صفر، ۲۵/۰، ۵/۰، ۷۵/۰، ۱، ۲۵/۱، ۵/۱، ۷۵/۱ و ۲ میلی مولار سیلیسیم از منبع مونوسیلیسیک اسید)، در سه تکرار و در هر تکرار دو بوته ، در کشت بدون خاک (کوکوپیت + پرلیت ) انجام شد. صفات مورد ارزیابی شامل صفات پارامترهای فتوسنتزی و صفات بیوشیمیایی بودند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد بیشترین تعرق و هدایت روزنه ای در غلظت ۲۵/۰ میلی مولار و بیشترین فعالیت آنتی اکسیدان در غلظت ۵/۰ به دست آمد. بیشترین فنل در تیمار ۷۵/۱ میلی مولار سیلیسیم و فلاونوئیدها در غلظت ۲ میلی مولار سیلیسیم دیده شد. بیشترین غلظت سیلیسیم برگ در تیمار ۷۵/۱ میلی مولار سیلیسیم و کمترین مقدار نیترات در کاهو در این پژوهش در غلظت (۲۵/۰ و ۵/۰ میلی مولار سیلیسیم ) حاصل شد. به طورکلی این پژوهش نشان داد که جهت ارزش غذایی بالاتر غلظت ۵/۰ سیلیسیم مطلوب است چون نیترات کمتر و آنتی اکسیدان بیشتر داشته است .

کلیدواژه ها

عنصر مفید، ارزش غذایی ، سیلیسیم ، کاهو برگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.