بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی بر مدیریت منابع طبیعی ( مطالعه موردی منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان )

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: یازدهمین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF11_126
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا احمدی

دانشجوی ارشد مدیریت کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر و کارمند اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان

مریم داغستانی

استاد گروه کشاورزی و منابع طبیعی ، واحد ابهر، دانشگاه آزاد اسلامی، ابهر ، ایران

چکیده

مشارکت مردم در امر احیاء مدیریت و اجرای طرح های منابع طبیعی از مواد ضروری در موفقیت برنامه های مدیریتی سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری کشور است . تجارب متعدد از عدم موفقیت طرح های مدیریت منابع طبیعی در اثر عدم مشارکت بهره برداران خود بیانگر اهمیت مشارکت آنان در برنامه های مدیریتی است . دراین تحقیق که به صورت کتابخانه ای و اسنادی انجام گرفته است ، تاثیر شبکه های اجتماعی را بر مدیریت منابع طبیعی بررسی خواهیم نمود. ساختار شبکه های اجتماعی از اعضای شبکه و مجموعه ای از پیوندها تشکیل شده است که افراد ، کنشگران یا گروه ها را به هم وصل می کند .آنچه در شبکه اجتماعی برای مدیریت منابع طبیعی حائز اهمیت است ساختار روابط میان کنشگران است این کنشگران بعنوان اعضای شبکه می توانند بهره بردارن محلی ،نهادهای دولتی و غیر دولتی ، سازمان ها و... باشد. با توجه به تفاسیر بالا دراین مطالعه ابتدا به بررسی شبکه های اجتماعی در برنامه های مدیریتی منابع طبیعی و نیز عوامل اقتصادی و اجتماعی و سازمانی موثر را شناسایی وتاثیر آنها را بررسی خواهیم نمود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که سرمایه اجتماعی غنی براساس اعتماد و مشارکت بوده و در انسجام و پایداری شبکه های اجتماعی قوی ارزیابی می شود. همچنین همبستگی اجتماعی افراد در جوامع محلی زمان و هزینه های اجرای مدیریت منابع طبیعی را کاهش می دهد. لذا با تاکید بر مولفه شبکه ها وهنجارهای اجتماعی می توان موجب تسهیل در همکاری و هماهنگی در دسترسی به منابع گردید.

کلیدواژه ها

شبکه های اجتماعی ، مدیریت ، منابع طبیعی ، ذی نفعان، سرمایه های اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.