ارزیابی و بهینه سازی عملکرد فدراسیون های ورزشی منتخب جمهوری اسلامی ایران با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات راهبردی ورزش و جوانان، دوره: 15، شماره: 33
  • کد COI اختصاصی: JR_MSY-15-33_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدیه سراجی

کارشناس ارشد، مدیریت ورزشی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران (نویسنده مسئول) Email: mahdie_seraji@yahoo.com

سید عماد حسینی

استادیار، گروه مدیریت ورزشی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

محمد احسانی

استاد تمام، گروه مدیریت ورزشی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

محمدرضا برومند

استادیار، گروه مدیریت ورزشی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

با توجه به اهمیت فدراسیون­های ورزشی در ترویج ورزش در سطح کشور، علاوه بر ارزیابی عملکرد، مدیریت عملکرد آنها برای بهبود کارایی، اثربخشی و در نهایت بهره­وری فدراسیون از اهمیت به سزایی برخوردار است. پژوهش حاضر تلاش نموده است تا ضمن ارزیابی عملکرد فدراسیون­های ورزشی منتخب جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۹۲ با روش تحلیل پوششی داده­ها، راهکارهایی را برای بهینه­سازی عملکرد هر یک از آنها ارائه نماید. بر اساس فرمول­های روش تحلیل پوششی داده­ها، ۱۲ فدراسیون از ۵۰ فدراسیون فعال در سال ۱۳۹۲، با روش نمونه­گیری هدف دار و بر اساس نتایج کسب شده در ارزیابی­های پیشین وزارت ورزش و جوانان، به عنوان نمونه انتخاب شدند و مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتایج ارزیابی، از ۱۲ فدراسیون مورد بررسی، تنها ۵ فدراسیون (تکواندو، کاراته، کوهنوردی، شطرنج و کشتی)، با امتیاز کارایی یک، کاملا کارا بودند و سایر فدراسیون­ها، با امتیاز کارایی کمتر از یک، به عنوان فدراسیون­هایی ناکارا تعیین شدند. میانگین کارایی فدراسیون­های مورد بررسی در کارایی مقیاس برابر با ۷۲۴/۰، در کارایی مدیریتی ۷۳۸/۰ و در کارایی فنی ۵۸۹/۰ تعیین شد. بنابراین می­توان ناکارایی فنی و پس از آن، ناکارایی مقیاس را مهم­ترین عامل ناکارایی فدراسیون­های مورد بررسی دانست. از دیگر نتایج تحقیق، ارائه الگویی مجازی برای دستیابی هر یک از فدراسیون­های ناکارا به سطح مطلوب کارایی، شامل معرفی فدراسیون­های کارا به عنوان الگو و تعیین مقادیر مازاد و بهینه متغیرهای ورودی است تا فدراسیون­ها برای تدوین برنامه­های آینده خود هدایت شوند.

کلیدواژه ها

واژگان کلیدی: ارزیابی عملکرد, بهینه سازی عملکرد, تحلیل پوششی داده ها (DEA) و فدراسیون ورزشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.