CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیر بند سارهای مشرف بر شهرستان گناباد در کاهش سیلاب های ایجادشده با دوره بازگشت های مختلف (مطالعه موردی: حوزه آبخیز ریاب)

عنوان مقاله: تاثیر بند سارهای مشرف بر شهرستان گناباد در کاهش سیلاب های ایجادشده با دوره بازگشت های مختلف (مطالعه موردی: حوزه آبخیز ریاب)
شناسه ملی مقاله: JR_JIRCSA-9-3_002
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

سید مهدی تقی پور - پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران

خلاصه مقاله:
در کشورهای خشک و نیمه خشک مانند ایران که همواره به دلیل تنش های اقلیمی با مشکلات تامین آب در بخش های مختلف مواجه می شوند، اهمیت مدیریت روان آب های سطحی ایجادشده در حوزه های آبخیز، بیش ازپیش مشخص می شود. ازجمله مولفه های مدیریت منابع آبی در هر منطقه ای، ابتکارات مردم ساکن در درون و اطراف حوزه های آبخیز بر اساس دانش بومی و تجربی خود می باشد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر بندسارهای بومی موجود در حوزه آبخیز ریاب بر میزان کاهش سیلاب های حاصل از حداکثر بارش های ۲۴ ساعته با دوره بازگشت های مختلف می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که حجم سیلاب های ایجادشده حداکثر بارش های ۲۴ ساعته بر اساس فرمول لیسی در دوره بازگشت های ۲ و ۵ ساله به ترتیب ۳۵/۵ و ۱۷/۷ میلیون مترمکعب و در دوره بازگشت های ۱۰، ۲۵، ۵۰، ۱۰۰، ۲۰۰، ۵۰۰ ساله به ترتیب ۴۴/۸، ۰۹/۱۰، ۳۹/۱۱، ۷۳/۱۲، ۱۷/۱۴، ۲۱/۱۶ میلیون مترمکعب می باشد. بندسارهای ایجادشده در منطقه با حجم سیل گیری ۳۶/۸  میلیون مترمکعب تاثیر بسیار زیادی در کنترل سیلاب های ایجادشده دارد به طوری که سیلاب های ایجادشده در اثر حداکثر بارش ۲۴ ساعته در دوره بازگشت های ۲ و ۵ ساله به کلی کنترل می شود و روانابی از حوزه خارج نمی شود.

کلمات کلیدی:
water-spreading weirs, Lacey’s formula, Riab, Indigenous Knowledge, بندسار, دانش بومی, ریاب, فرمول لیسی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1411557/