بررسی خشکسالی هیدرولوژیک حوضه آبریز رودخانه کر

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دهمین کنفرانس بین المللی سامانه های سطوح آبگیر باران
  • کد COI اختصاصی: RWCS10_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 355
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هما رزمخواه

گروه علوم و مهندسی آب، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران

زهره صافی

گروه علوم و مهندسی آب، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران

علیرضا فرارویی

گروه علوم و مهندسی آب، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران

امین رستمی راوری

گروه علوم و مهندسی آب، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران

چکیده

مقدمه و هدف: با توجه به فراوانی وقوع خشکسالی ها در ایران و به منظور کاهش اثرهای خشکسالی، در این تحقیق خصوصیات متعدد خشکسالی نظیر زمان شروع، وسعت و شدت خشکسالی با استفاده از تئوری ران بررسی شد. مواد و روش ها: پس از انتخاب حد آستانه با استفاده از تئوری ران دوره های خشک و تر تعیین و خصوصیات هر یک اعم از مقدار، تداوم و شدت تعیین گردید. سپس منحنی های شدت، تداوم و فراوانی خشکسالی یا (SDF) هر ایستگاه ترسیم گردید. به منظور تعیین عوامل اصلی هیدرولوژیکی، خصوصیات زمین شناسی، هیدرولوژیک، اقلیمی و فیزیوگرافی زیرحوضه ها تعیین شد. سپس برای محدود سازی متغیرها و حصول به فاکتورهای اصلی غیر همبسته از روش تحلیل عاملی به روش مولفه های اصلی استفاده شد. روش تجزیه و تحلیل خوشه ای برای تعیین مناطق همگن در حوضه بختگان بر اساس ویژگی ها (متغیرهای) ایستگاه ها انجام شد. به منظور تعیین رابطه بین شدت خشکسالی با دوره بازگشت و تداوم مشخص با خصوصیات حوضه، رگرسیون چند گانه استفاده شد . نتایج: مناسب ترین مدل برای هر منطقه به دست آمد. در نهایت به منظور مقایسه و ارزیابی صحت و کارایی مدل ها اطلاعات دو ایستگاه شاهد مورد استفاده قرار گرفته، شدت خشکسالی بر اساس مدل های منطقه ای با مقادیر متکی بر ایستگاه های شاهد مقایسه شد. نتایج مدل های پیش بینی خشکسالی حاصله را تایید نمود. بحث: از منحنی های SDF و مدلهای منطقه ای به دست آمده می توان برای پیش بینی خشکسالی، با تداوم، شدت و فرکانس وقوع و یا دوره بازگشت های مورد نظر، جهت کاربرد در مدیریت منابع آب کشاورزی، صنعت و شرب استفاده کرد.

کلیدواژه ها

خشکسالی هیدرولوژیکی، تئوری ران، آنالیز منطقه ای، آنالیز خوشه ای، تجزیه به مولفه های اصلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.