مدل اکولوژیکی پهنه بندی مراتع استان کردستان با تاکید بر عناصر اقلیمی دما و بارش

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GERAZ-3-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامعلی مظفری

فرشاد صفرپور

چکیده

اکوسیستم­های مرتعی، منابع تجدیدپذیری هستند که علاوه بر تامین علوفه مورد نیاز دام­ها در تنظیم هوا و جریانات هیدرولوژیکی، تامین آب آبخیزها، جلوگیری از فرسایش خاک، کنترل آلودگی­ها و مسمومیت­زدایی و تشکیل خاک از طریق تقویت فرایندهای خاک­سازی، نقش موثری دارند. طبقه­بندی مراتع از نظر میزان تولید علوفه و میزان پرداخت خسارت به مرتع­داران، در شرایط بروز خشکسالی از جمله موضوعاتی است که همواره مورد توجه مدیران و برنامه­ریزان منابع طبیعی کشور می­باشد. استان کردستان، یکی از مناطق بسیار مستعد مرتع­داری در کشور است. به منظور طبقه­بندی مراتع در سطح این استان، پایگاه اطلاعاتی، شامل نقشه­های توپوگرافی، شیب، سطوح ارتفاعی، جهت تابش، زمین­شناسی، خاک­شناسی، پوشش گیاهی، شبکه هیدروگرافی و لایه­های اقلیمی دما و بارش ایجاد گردید. برای انجام این تحقیق از داده­های روزانه عناصر اقلیمی دما و بارش طی یک دوره آماری بلندمدت ۱۹ ساله (۱۳۸۷-۱۳۶۹) استفاده شد. تمام این لایه­های اطلاعاتی، منطبق بر نیازهای اکولوژیکی گیاهان مرتعی، وزن­دهی و طبقه­بندی مجدد گردیدند و با استفاده از منطق بولین، نسبت به ترکیب و تلفیق این لایه­ها، اقدام و در نهایت نقشه طبقه­بندی مراتع استان کردستان در ۳ گروه مراتع خوب، متوسط و فقیر تهیه گردید. نتایج تحقیق نشان داد که استفاده از لایه­های مختلف اطلاعاتی منطبق  بر نیاز­های اکولوژی گیاهان مرتعی، روشی بهینه برای ارائه یک طبقه­بندی مناسب از مراتع می­تواند باشد. از مجموع ۷/۲۹۰۴۶۴۲ هکتار مساحت استان کردستان، ۲/۳۷۸۲۴۸ هکتار به مرتع خوب با توان درجه ۱، ۳/۴۰۲۸۹۱ هکتار به مرتع متوسط با توان درجه ۲ و ۱/۴۱۱۸۹۷ هکتار به مرتع فقیر با توان درجه ۳ اختصاص یافته است.

کلیدواژه ها

مدل اکولوژیکی, پهنه بندی مرتع, اقلیم, سیستم اطلاعات جغرافیایی, استان کردستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.