تحلیلی بر مکان یابی صنایع تبدیلی جهت پایداری منطقه ای (مطالعه موردی: مناطق روستایی شهرستان هشترود)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GERAZ-4-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد اکبرپور

عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه

مرتضی رمضانی

کارشناسی ارشد دانشگاه فردوسی، مشهد

ستایش زینی

کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور، تهران

چکیده

صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی با توجه به ویژگی های خاص خود که به عنوان مکمل تولیدات کشاورزی به شمار می روند، در صورت استقرار در مکان های تولید مواد اولیه کشاورزی با توجه به مزیت های فراوان، همانند توان ایجاد اشتغال، جلوگیری از مهاجرت های بی رویه، استفاده از مواد خام کشاورزی ناحیه، جذب پس اندازهای محلی، افزایش درآمد کشاورزان، کاهش ضایعات کشاورزی، ایجاد ارزش افزوده در نهایت موجب توسعه و پایداری روستاها می شود. صنایع تبدیلی از جمله مهم ترین زمینه های مربوط به توسعه کشاورزی، توسعه روستایی و توسعه اشتغال زایی در روستاها است. وظیفه اصلی این صنایع، فرآوری محصولات کشاورزی و دامی روستا و تبدیل آن به کالاهایی نهایی تر و باارزش تر است. این مقاله دو هدف عمده را دنبال می کند: اول انتخاب بهترین مکان برای احداث صنایع تبدیلی در مناطق روستایی شهرستان هشترود و دوم نشان دادن کاربرد مدل تحلیل سلسله مراتبی برای مکان یابی صنعتی. روش تحقیق این مقاله تحلیلی - آماری است بدین صورت که ابتدا با استفاده از مدل مرکزیت و ضریب مکانی سایت های مناسب برای احداث صنعت انتخاب گردیده سپس با استفاده از مدل تحلیل سلسله­مراتبی مناسب ترین مکان برای احداث صنعت مورد نظر انتخاب می شود. بر اساس نتایج تحقیق، ۶ روستای ذوالبین، دامناب، خورجستان، اوشندل،علی­آباد علیا،حسن کندی رود به عنوان سایت های منتخب برای احداث صنایع تبدلی با استفاده از مدل مرکزیت انتخاب شدند و از بین این ۶ روستا، روستای ذوالبین به عنوان مساعدترین مکان برای احداث صنعت مورد نظر انتخاب شد.

کلیدواژه ها

مناطق روستایی شهرستان هشترود, صنایع تبدیلی, تحلیل سلسله مراتبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.