کاتالاکسی و عدالت: بررسی پیامدهای توزیعی مداخله در کاتالاکسی (مطالعه موردی: شهر اصفهان)

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشنامه اقتصادی، دوره: 7، شماره: 27
  • کد COI اختصاصی: JR_JOER-7-27_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 339
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن رنانی

عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان

ایمان باستانی فر

مدرس دانشگاه آزاد اسلامی- واحد دهاقان

چکیده

این مقاله با استفاده از مفهوم کاتالاکسی- که نخستین بار توسط اقتصاددان برجسته نهادگرا، فردریش فون هایک، معرفی شده است- به مقایسه پیامدهای اجتماعی سیاستهای عمومی می پردازد.بر این اساس نخست با معرفی مفهوم و ارائه طبقه بندیهای عدالت از منظر اقتصاد؛ نشان داده می شود که تحقق عدالت به معنی فراگیر آن مستلزم تحقق کارایی اقتصادی است. آنگاه با معرفی مفهوم، اجزا، ساختار و سازوکار کاتالاکسی، خواننده نخست با اهمیت و کارکرد آن در اقتصاد آشنا می شود. در این بخش از تحلیل، خواننده در می یابد که مداخله در کاتالاکسی، موجب کاهش گزینه های ممکنی می شود که کارگزاران اقتصادی پیش رو دارند، و به همین دلیل امکان تحقق کارایی کمتر می شود؛ سپس با استفاده از ابزارهای مرسوم تحلیل اقتصادی نشان داده می شود که  سیاستهایی که کاتالاکسی را مخدوش می کند، از طریق کاهش امکان تحقق کارایی فعالیتهای اقتصادی، به کاهش عدالت اجتماعی نیز می انجامند. در ادامه با معرفی شهر به عنوان یکی از مصادیق کاتالاکسی، ویژگیهای شهر از این دیدگاه مورد بررسی قرار می گیرد. سرانجام نیز با معرفی و ارائه یک الگوی اقتصاد سنجی خود رگرسیونی، رابطه مداخله در کاتالاکسی و نابرابری توزیع خدمات شهری برای ده منطقه شهر اصفهان برای دوره ۸۳-۱۳۷۵ به روش داده های تابلویی مورد برآورد قرار می گیرد. نتایج برآورد نشان می دهد که نابرابری توزیع خدمات شهری در مناطق شهر اصفهان در هر سال، از یکسو متاثر از ساختار گذشته توزیع خدمات شهری، و از سوی دیگر متاثر از سهم درآمدهای مخدوش کننده کاتالاکسی، کسب شده توسط شهرداریها در سال ماقبل، بوده است.

کلیدواژه ها

کاتالاکسی, عدالت اقتصادی, عدالت توزیعی, عدالت تخصیصی, شاخص نابرابری ویلیامسون, اصفهان, مطالعه موردی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.