باززنده سازی هویت در محله ی امام زاده یحیی با تاکید بر مفهوم ارزش های فرهنگی هنری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه آمایش محیط، دوره: 14، شماره: 55
  • کد COI اختصاصی: JR_EBPT-14-55_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا پیراحمدی

دانشجوی دکتری، گروه معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

حمید ماجدی

استاد گروه شهرسازی و معماری، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

زهرا سادات سعیده زرآبادی

دانشیار گروه شهرسازی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

امروزه با رشد روز افزون شهرنشینی، مشکلات گوناگون بیش از هر زمان دیگری دامن­گیر شهرها شده است. یکی از این موارد که هم علت و هم معلول بسیاری از معضلات شهری است، وجود بافت کهن در دل شهرهای امروزین است. بافت تاریخی شهرها، بخش جدا شده از دیگر بخشهای یک شهر محسوب نمی­شود و در چارچوب برنامه راهبردی توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تمام شهر نقش ویژه­ای دارند. این بافت­ها و بناهای با ارزش تاریخی میراث گرانبهایی هستند که حفاظت از آنها نه تنها به ارزش های تاریخی و تمدن بشریت بلکه به غرور ملی، فرهنگ و افتخارات هر کشور هویت می بخشد. آنچه در حال حاضر حائز اهمیت است، حفاظت و بازگرداندن روح دوباره­ی زندگی(باززنده­سازی) و استفاده حداکثری از توان­های بالقوه این مناطق است. در رابطه با باززنده­سازی این گونه فضاها مسئله هویت و ارزش­های فرهنگی هنری موجود در محله­ها می­بایست مورد توجه قرارگیرد. بدین منظور بافت تاریخی منطقه­ی ۱۲تهران، بخش فراموش شده­ی عودلاجان، محله­ی امام­­زاده­­یحیی انتخاب شده است. هدف از این مقاله تبیین نقش ارزش­های فرهنگی هنری در نمای ساختمان­های نوساز و تاریخی با تاکید بر باززنده­سازی هویت می­باشد و به­عنوان نمونه محله­ی امام­زاده­یحیی انتخاب شده­است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است. نتایج به­دست آمده از تحلیل ارزشهای پنج مورد از خانه­های تاریخی آن محله و تطبیق با نمای خانه­های نوساز آن راسته و پرسشگری از ساکنین، این است که ارزش­ها می­تواند به عنوان الگویی در حفظ هویت یک محله به­کار رود و باعث ارتقای کیفیت زندگی ساکنین بافت تاریخی نیز شود. از سویی با تشویق مالکین محلی به باززنده­سازی برای ایجاد هویت بصری پرداخت با این رویکرد که تکرار گذشته، هویت عینی ایجاد نمی­کند. ایده گرفتن از آن با کمک از دنیای مدرن و تلفیق آن با دنیای سنتی، مهم می­باشد.

کلیدواژه ها

باززنده سازی, ارزش های فرهنگی-هنری, حفظ هویت, محله ی امام زاده یحیی تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.