رویکرد فرهنگی - اجتماعی در بازنمایی هویت تاریخی دیوارنگاری های شهر تهران (با مطالعه آثار دهه ۵۰ تا ۹۰ شمسی)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی و سومین کنگره بین المللی عمران، معماری و شهرسازی آسیا
  • کد COI اختصاصی: ICRSIE06_568
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 288
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ژنیا ابدیان

دانشجو کارشناسی ارشد پژوهش هنر دانشگاه سوره تهران عکاس خبرنگار خبرگزاری ایرنا

بهنام زنگی

طراح، مدرس و پژوهشگر گرافیک فصلنامه علمی، تخصصی پژوهش هنر ادبی، مدیر نشریه مهر نوروز و انجمن علمی پژوهش های هنری ایران

چکیده

دیوارنگاری شهری یکی از هنرهای مهم شهری است که کارکردهای مختلفی اعم از زیباسازی، هویت بخشی و کارکرد رسانه ای دارد و عملکرد هویت بخش آن می تواند هویت تاریخی، سیاسی، فرهنگی و بومی جامعه را تشریح می کند. هدف این پژوهش تبیین و تحلیل رویکرد فرهنگی - اجتماعی دیوارنگاری های شهر تهران در حدفاصل بین سال های ۱۳۵۰ تا ۱۳۹۰ در بازنمایی هویت تاریخی و بومی است. این پژوهش از نوع کیفی بوده و به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است. مطالعه موردی آن متمرکز بر دیوارنگاری های مرتبط با بازنمایی هویت تاریخی در شهر تهران است. یافته های پژوهش نشان می دهد که دیوارنگاری شهری تهران (۵۰ تا ۹۰ شمسی) همراه با تغییرات ساختار شهری به شیوه مدرنیزاسیون دوره پهلوی متحول شده و هم زمان با انقلاب اسلامی معطوف به شعارها و آرمان های انقلاب شده و در دهه ۸۰ با رویکردی پژوهشی، به تعامل با فضای شهری و معماری نیز توجه نشان داده است. نتایج پژوهش نشان دادبخش مهمی از دیوارنگاری شهری تهران در پی بازنمایی هویت بومی - تاریخی در شاکله ذهنی شهروندان بوده و متاثر از ارزش های معنوی است که باتوجه به جریانات سیاسی - اجتماعی، بازنمایی تحولات نوین فرهنگی در نمای شهر شکلی تازه یافته. رویکرد مدرنیزاسیون دوره پهلوی عمدتا بر کیفیت و اجرای آثار تاثیر داشت و پیروزی انقلاب باعث گرایش شدید این آثار به پیام گرایی و تبلیغات شد. مضامین دینی و اعتقادی، شعارهای سیاسی، نظامی و آرمان های ایدئولوژیک و انقلابی محصول این رویکرد جدید در دیوارنگاره های شهر است. بازنمایی هویت تاریخی نیز در این دوره تابع همین رویکرد است.

کلیدواژه ها

هویت تاریخی، دیوارنگاری، شهر تهران، دیوارنگاری معاصر تهران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.