بررسی سبک معماری وگچبری عمارت سرای روشن تهران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی و سومین کنگره بین المللی عمران، معماری و شهرسازی آسیا
  • کد COI اختصاصی: ICRSIE06_207
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نگار حداد

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته بازسازی پس از سانحه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس، ایران

پروانه قریب گرکانی

دکتری رشته فلسفه هنر، مدرس گروه معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس، ایران

چکیده

سرای روشن در سال ۱۳۱۱ با هدف کاربری تجاری در دوران پهلوی اول بنا شده است و در اولین نگاه به این عمارت تصویر اهورامزدا که نماد دوره هخامنشیان می باشد توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند که همچنین در بعضی موارد به آن نام فروهر هم اتلاق می شود. نماد خورشید بالدار نیز در فرهنگ خاورمیانه و در تمدن مصر، سوریه و آشور تاریخی بسیار دیرینه دارد و نشان فروهر اقتباسی از آن می باشد. سرای روشن با بهره گیری از هنر و معماری سرزمینهای مختلف ساخته شده و تمامی اصول زیبایی شناختی آن دوران را در خود جای داده است و اصول به کار رفته در آن که باتلفیقی از هنر سرزمینهای مختلف ساخته شده است شما را محو در خود میکند. در قسمت بالایی این بنا دو فرشته نیمه برهنه با الهام از معماری ایرانی اروپایی جلوه و ابهت بی نظیری به این بنا داده است. نمای بیرونی و درونی عمارت از آجرکه یکی از نماد ها و شاخصه های معماری ایرانی اروپایی می باشد ساخته شده و نقاشی های و کاشیکاری های ایرانی در آن به چشم میخورد. بازار سرای روشن شامل چندین مغازه و یک حیاط مرکزی می باشد که با وجود بازسازی ها و تغییرات آن در طی قرن اخیر همچنان آثار خرابی ها و فرسودگی ها در گوشه و کنار آن به چشم میخورد. ساختمان سرا اگرچه مثل دوران گذشته پر رونق نیست ولی همچنان هم مورد استفاده بازاریان و کسبه منطقه ناصر خسرو می باشد و بسیاری از تجار بازار بزرگ تهران را در خود جای داده است.

کلیدواژه ها

معماری، عمارت سرای روشن، دوران گوتیک، دوران باروک.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.