مفهوم تجلی در نگارگری ایران با تکیه بر آراء ابن عربی (نمونه موردی نگارگری مکتب تبریز- صفوی)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی و سومین کنگره بین المللی عمران، معماری و شهرسازی آسیا
  • کد COI اختصاصی: ICRSIE06_192
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 187
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده محبوبه مقیم نژاد حسینی

مدرس مدعو دانشگاه فنی و حرفه ای قدسیه ساری و الزهرا بابل

چکیده

تجلی یکی از مهم ترین مباحث عرفان اسلامی است. اهمیت این مولفه عرفانی در این امر است که، یکی از اصول بنیادین اندیشه وحدت وجود محسوب می گردد. هنرمندان نگارگر اسلامی در اوایل دوره مکتب تبریز- صفوی متاثر از این مفهوم آثار نفیسی خلق نموده، و جهانی فراتر از امر مشهود را به تصویر کشیده اند،جهانی که ابن عربی نیز به وجودآن اذعان داشته، مقوله تجلی در اندیشه ابن عربی از جایگاه ارزشمندی برخوردار است. روش این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی، و گردآوری اطلاعات از طریق منابع کتابخانه ای است. در این مقاله سعی بر آن شده ضمن تبیین نگرش ابن عربی نسبت به مفهوم تجلی به بررسی مقوله تجلی در نگارگری تبریز-صفوی پرداخته شود، که هدف اصلی این مقاله است. از نتایج این پژوهش بر می آید که نگارگری ایرانی حاکی از تاثیرپذیری هنرمندان از اندیشه های عرفانی هم عصر خویش است. این امر خود نشانگر این نکته است که نگاره های اوایل دوره صفوی ضمن جلوه گری مفهوم تجلی عرفانی، تلفیقی از اندیشه عرفانی ابن عربی است.

کلیدواژه ها

تجلی، نگارگری، تبریز- صفوی، ابن عربی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.