مقایسه برخی روش های تعیین الگوی توزیع زمانی بارش جهت برآورد سیلاب های شهری؛ مطالعه موردی بابلسر

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-4-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 231
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ولی الله کریمی

، گروه مرتع وآبخیزداری، دانشگاه مازندران، ساری، ایران،

کریم سلیمانی

گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران.

محمود حبیب نژادروشن

روه مرتع و آبخیزداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران.

کاکا شاهدی

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی

چکیده

تغییرات شدت بارندگی در طول زمان پیشروی رگبار، تاثیر به سزایی در شکل هیدروگراف و زمان وقوع دبی پیک سیلاب های ناشی از بارش دارد. یکی از ورودی های مهم مدل های شبیه سازی سیلاب های ناشی از بارندگی در حوضه های شهری، الگوی توزیع زمانی بارش است که در بخش شبیه سازی بارش- رواناب کاربرد داشته و مشخصات هیدرولیکی جریان در مجاری آبروی شهری اعم از روباز و زیرزمینی را تحت تاثیر قرار می دهد. روش های متعددی برای تعیین الگوی توزیع زمانی بارش ارائه شده است. در این تحقیق از روش های ین وجاو، شیکاگو و بلوک های ساختگی استفاده شد. به دلیل درصد سطوح نفوذناپذیر زیاد و کوچک بودن حوضه شهری بابلسر، رگبار طرح ۲ ساعته با دوره بازگشت ۱۰ سال مورد بررسی قرار گرفت. ۳۲۹ رگبار پیوسته از گراف های بارندگی بین سال های ۱۹۶۶ تا ۱۹۹۸ استخراج گردید. رگبارها به ۵ دسته کوچکتر از ۶ ساعت، ۶ تا ۱۲ ساعت، ۱۲ تا ۱۸ ساعت، ۱۸ تا ۲۴ ساعت و بزرگ تر از ۲۴ ساعت تفکیک شدند. دسته منحنی های شدت- مدت- فراوانی با استفاده از داده های بارندگی ثبت شده محاسبه و ترسیم شدند. زمان اوج گیری رگبار (نسبت ) در روش ین و چاو محاسبه گردید و از آن به جای ضریب پیشروی رگبار (r) در روش شیکاگو استفاده شد. در روش بلوک های ساختگی نیز برای تعیین مرکز زمانی رگبار استفاده شد. نتیجه تحقیق حاضر بر این نکته تاکید می کند که در صورت وجود داده های بارندگی مناسب، روش ین وچاو می تواند به عنوان روشی مطمئن جهت تعیین زمان وقوع اوجگیری رگبار در یک ایستگاه یا منطقه مورد استفاده قرار گیرد.      

کلیدواژه ها

رگبار طرح, روش بلوک های ساختگی, روش شیکاگو, روش ین وچاو, زمان اوچگیری رگبار, ضریب پیشروی رگبار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.