مدل سازی تلفات تبخیر از مخزن سد علویان با استفاده از مدل درختی M۵ و مقایسه آن با روش های تجربی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-5-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 250
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدتقی ستاری

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

وحدت احمدی فر

دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

رسول پاشاپور خلف انصار

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی عمران- آب، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، مراغه، ایران،

چکیده

تلفات تبخیر از سطح آزاد آب یکی از پارامترهای مهم در مدیریت منابع آب است. در این تحقیق از مدل درختی M۵ به عنوان یکی از شیوه های داده­کاوی در برآورد تبخیر از سطح آزاد آب سد علویان مراغه استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد بهترین حالت مدل درختی M۵ با ضریب همبستگی ۸۵۱/۰ و جذر میانگین مربعات خطا کمتر از ۵۸۷/۱ میلی­متر قادر به ارائه روابط خطی جهت مدل سازی مقدار تبخیر از سطح آزاد آب می باشد. روابط ارائه شده توسط روش درختی M۵ از ترکیب پارامترهای مختلف اقلیمی که در اکثر روابط تجربی توسعه داده شده نیز موجود می­باشند، به عنوان ورودی مدل در سناریوهای مختلف ایجاد شده­اند. همچنین میزان تبخیر از سطح آزاد آب با استفاده از روابط مختلف تجربی نیز برآورد شد. نتایج به دست آمده نشان داد رابطه تجربی مایر با ضریب همبستگی ۸۲۰/۰ و جذر میانگین مربعات خطا کمتر از ۹۶۲/۱ میلی­متر نسبت به سایر روش­های تجربی از دقت بالاتری جهت برآورد تبخیر از سطح آزاد آب در سد علویان مراغه برخوردار است. مقایسه روابط تجربی و روش درختی M۵ نشان می­دهد گرچه ضریب همبستگی هر دو روش اختلاف کمی با هم دارند اما روش درختی M۵ جذر میانگین مربعات خطا کمتری نسبت به روش تجربی دارد و روابط خطی به دست آمده از روش درختی M۵ ساده­تر، قابل فهم­تر و کاربردی تر است.

کلیدواژه ها

برآورد تبخیر, داده کاوی, رابطه تجربی مایر, مدیریت مخزن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.