ارزیابی تغییرات مکانی و زمانی سطح آب زیرزمینی در دشت کرمانشاه
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 5، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_WATER-5-2_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 196
نویسندگان
رشته علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران
علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران.
مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس
چکیده
بررسی تغییرات منابع آب زیرزمینی در برنامهریزی و مدیریت پایدار منابع آب در هر منطقه از اهمیت فراوانی برخوردار است. مشخصات کمی و کیفی آبهای زیرزمینی در مقیاس مکانی و زمانی تغییر میکند، بنابراین نمیتوان این مشخصات را ثابت فرض کرد. تحقیق حاضر با هدف بررسی تغییرات مکانی و زمانی سطح آب زیرزمینی دشت کرمانشاه به صورت سالانه، فصلی و ماهانه در یک دوره آماری ۲۰ ساله از سال ۱۳۷۰ تا ۱۳۹۰ و با استفاده از آمار سطح ایستابی ۶۱ حلقه چاه مشاهدهای موجود در منطقه انجام شد. بعد از کنترل کیفیت، صحت آمار، اطمینان از همگنی و نرمال بودن دادهها و بازسازی نواقص آماری، از روش کریجینگ جهت پهنه بندی تغییرات سالانه، فصلی و ماهانه و روش تیسن جهت بررسی تغییرات ارتفاع متوسط پیزومتری دشت استفاده گردید. نمودار تغییرات ارتفاع پیزومتری هر کدام از چاهها نشان دهنده ارجحیت پهنهبندی به روش کریجینگ نسبت به ارتفاع متوسط حاصل از روش تیسن میباشد. ارزیابی نتایج نشان داد که سطح متوسط ایستابی در دشت کرمانشاه در طول دوره آماری مورد مطالعه به میزان ۹/۹ متر افت داشته است (افت متوسط ۴۹/۰ در سال). این در حالی است که بررسی تغییرات افت در بعضی از چاهها افت بالاتر از ۳۰ متر را نشان داد. که میتواند ناشی از موقعیت چاه، میزان بهرهبرداری، دوری چاه از منابع آب، رودخانه و یا مناطق مسکونی باشد.کلیدواژه ها
آب زیرزمینی, ارتفاع پیزومتری, پهنه بندی, دشت کرمانشاه, کریجینگاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.