عملکرد برنج تحت مدیریت های زهکشی سطحی و زیرزمینی و ارزیابی مدل آکواکراپ

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-5-4_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل ذبیحی

کارشناس آبیاری و دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران، ساری

عبداله درزی نفت چالی

استادیار گروه مهندسی آب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری

، مجتبی خوش روش

استادیار، گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری،

چکیده

مدل­هایی که اثرات مقادیر مختلف آب بر عملکرد محصول را به صورت کمی شبیه­سازی می­کنند، ابزارهایی مفیدی برای مدیریت آب در سطح مزرعه و بهینه­سازی کارایی مصرف آب می­باشند. در این پژوهش از مدل AquaCrop جهت شبیه­سازی عملکرد برنج رقم طارم تحت مدیریت­های مختلف زهکشی زیرزمینی و سطحی استفاده شد. داده­های مورد نیاز از پایلوت زهکشی زیرزمینی اراضی شالیزاری تجهیز و نوسازی شده دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال­های زراعی ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ تهیه شد. برای کمی­سازی و صحت­سنجی اثرات مدیریت­های مختلف آب بر عملکرد برنج، واسنجی، اعتبارسنجی و آنالیز حساسیت مدل  براساس اندازه­گیری­های مزرعه­ای انجام شد. نتایج نشان داد که مدل توانست پارامترهای مختلف را با دقت بالایی (۹۱/۰d> ) شبیه­سازی کند. در تیمارهای زهکشی زیرزمینی، دقت پیش­بینی بسیار بالا بود. خطای شبیه­سازی مدل در تیمار زهکشی سطحی بیشترین مقدار را داشت، به­طوری که برای عملکرد، ۱۳ درصد و برای بیوماس ۲۷ درصد به­دست آمد. متوسط مقدار ریشه میانگین مربعات خطا در شبیه سازی عملکرد دانه برنج، ۵/۱۹۱ و برای بیوماس برابر ۸/۷۴۵ کیلوگرم بر هکتار به­دست آمد. یافته­های این پژوهش، کارایی مناسب مدل AquaCrop در شبیه­سازی فرایند رشد و تاثیر زهکشی سطحی و زیرزمینی بر عملکرد برنج را تایید می کند و می­توان از این مدل جهت بهبود مدیریت آبیاری و زهکشی در اراضی شالیزاری استفاده نمود.

کلیدواژه ها

زهکشی اراضی شالیزاری, عملکرد دانه, مدیریت آبیاری, مدل AquaCrop

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.