شبیه سازی رگبار- آب گرفتگی مبتنی بر سامانه اطلاعات جغرافیایی در حوضه شهری دامغان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مهندسی آبیاری و آب ایران، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WATER-7-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 256
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم یوسفی مبرهن

گروه مرتع وآبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، ساری، ایران

کریم سلیمانی

استاد دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری

قربان وهاب زاده

استادیارگروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران

چکیده

با افزایش شهرنشینی، شرایط سطح زمین و آب و هوا توسط فعالیت­های انسانی تغییر کرده است. این امر منتج به جاری شدن سیلاب و مشکلات آبگرفتگی مکرر در مناطق شهری می­شود. مدل­های رگبار-آبگرفتگی مبتنی بر هیدرولوژی و هیدرودینامیک به تعداد زیادی داده ورودی (جزئیات زمین، سیستم فاضلاب و داده کاربری اراضی) نیازمند است. در این مقاله به منظور تعیین سریع وضعیت آبگرفتگی تنها با چند داده ورودی و معمولا در دسترس، یک روش شبیه سازی رگبار- آبگرفتگی شهری (USISM) مبتنی­ بر سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) ارائه شده است. روش USISM یک نوع مدل هیدرولوژیکی توزیعی ساده شده بر اساس مدل ارتفاع رقومی می­باشد. در این روش، فرورفتگی­ها در زمین به عنوان سطوح اصلی آبگرفتگی در نظر گرفته می­شوند. مقدار آبی که می­تواند در هر فرورفتگی­ ذخیره شود توزیع نهایی آبگرفتگی را نشان می­دهد. سطح رواناب حوضه و حداکثر حجم ذخیره برای هر فرورفتگی­ و جهت جریان بین این فرورفتگی­ها همه در شبیه­سازی نهایی آبگرفتگی در نظر گرفته شده­اند. روش سازمان حفاظت خاک امریکا برای محاسبه رواناب رگبار، و یک معادله بیلان آبی برای محاسبه ذخیره آب در هر فرورفتگی­ استفاده شده است. نتیجه نشان می­دهد که روش USISM می­تواند مکان­های نهایی آبگرفتگی در منطقه شهری را پیدا و عمق و سطح آبگرفتگی را به سرعت محاسبه نماید. روش USISM برای شبیه­سازی رگبارهای با مدت زمان کوتاه در یک منطقه شهری با داده­های ورودی محدود و معمولا در دسترس، ارزشمند است.

کلیدواژه ها

واژه های کلیدی: حوضه شهری, روش شبیه سازی رگبار- آبگرفتگی شهری, سامانه اطلاعات جغرافیایی, فرورفتگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.