بررسی فعالیت آنزیم بتا- ۱ و ۴ اندوگلوکاناز در سه نماتد بیمارگر گیاهی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه بیماریهای گیاهی، دوره: 55، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPP-55-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده نگین میرقاسمی

دانشجوی دکتری بیماری شناسی گیاهی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان.

سالار جمالی

دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان.

محمدمهدی سوهانی

دانشیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان.

آرش زیبایی

دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان.

چکیده

دیواره سلولی گیاه میزبان، سد مکانیکی اصلی برای نفوذ و مهاجرت نماتدهای انگل گیاهی محسوب می­شود. این نماتدها جهت تجزیه دیواره سلولی، انواع مختلفی از آنزیم­های تجزیه کننده دیواره سلولی را ترشح می کنند. بتا- ۱ و ۴ اندوگلوکاناز از اولین آنزیم­های تجزیه کننده شناخته شده در این ارتباط است. در این پژوهش، فعالیت آنزیم مذکور در سه گونه شاملMeloidogyne incognita  ،Pratylenchus loosi  و Aphelenchoides besseyi مورد مطالعه قرار گرفت. ابتدا با انجام نمونه برداری، شناسایی، خالص سازی و تکثیر هر سه گونه نماتد، استخراجDNA  انجام شد. سپس با استفاده از پرایمر دژنره اختصاصی و به کمک واکنش زنجیره­ای پلی­مراز، ژن کد کننده آنزیم بتا- ۱ و ۴ اندوگلوکاناز در نماتدهای مذکور تشخیص داده شد. استخراج RNA  کل از هر سه گونه انجام شد. بعد از آن، cDNA تهیه و با استفاده از ژن مرجع، درستیcDNA ­ ها مورد بررسی قرار گرفت. سپس شدت بیان ژن کد کننده آنزیم بتا- ۱ و ۴ اندوگلوکاناز برای نمونه­ها بررسی شد. نتایج نشان داد که ژن کدکننده آنزیم بتا- ۱ و ۴ اندوگلوکاناز، بیشترین فعالیت آنزیمی و شدت بیان را در نماتد مولد گره (M. incognita) داشت.نماتد مولد زخم ریشه چای (P. loosi) و نماتد نوک سفیدی برگ برنج (A. besseyi)به ترتیب در رتبه­های بعدی قرار گرفتند.

کلیدواژه ها

پارازیتیسم, Aphelenchoides besseyi, Meloidogyne incognita, Pratylenchus loosi

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.