قارچ های همراه با زوال درختان بلوط در استان چهارمحال و بختیاری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه بیماریهای گیاهی، دوره: 56، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPP-56-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر امانی فر

عضو هیات علمی

رسول زارع

استاد پژوهش

علی رضا جوادی

مربی پژوهشی

چکیده

بلوط ایرانی مهم ترین درخت جنگلی پهنه رویشی زاگرس است. طی خشک سالی های اخیر عارضه زوال و خشکیدگی درختان بلوط به طور وسیع در مناطقی از استان چهارمحال و بختیاری، به ویژه شهرستان لردگان، مشاهده شد. وقوع و شدت بیماری درشیب های جنوبی مشهود است و بندرت درشیب های شمالی دیده می شود. علائم بیماری به صورت خزان زودرس درختان، تغییر رنگ آوندی در شاخه های باریک ، خشکیدگی سرشاخه ها، تغییر رنگ پوست تنه اصلی و شاخه ها، ترک خوردگی و جدا شدن پوست از تنه، مشاهده اندام های قارچ به صورت پودر سیاه و زیتونی رنگ در زیرپوست و مرگ درختان است. میزان و شدت بیماری درشیب های جنوبی تا بیش از ۷۰% مشاهده می شود. در سال ۱۳۹۷ نمونه هایی از پوست، تنه اصلی و سرشاخه درختان با علائم بیماری (۱۶ نمونه) و تعدادی نمونه (۷ نمونه) از درختان ظاهرا سالم (در شیب شمالی) در شهرستان لردگان جمع آوری شد و به روش های استاندارد جداسازی قارچ های بیماری زای گیاهی نسبت به جداسازی قارچ های همراه با نمونه ها روی محیط کشت مالت آگار و سیب زمینی-دکستروز-آگار اقدام شد. جدایه های قارچ پس از رشد خالص سازی شدند و برای تشخیص به موسسه تحقیقات گیاه پزشکی ارسال گردید. نتایج شناسایی نشان داد که جدایه هایی از Biscogniauxia mediterranea، Paecilomyces cf variotii و Paraconiothyrium sp به عنوان قارچ های همراه با پوسیدگی زغالی و زوال درختان بلوط در استان چهارمحال و بختیاری هستند. از ۱۶ نمونه با علائم توصیفی از ۹ نمونه Paraconiothyrium sp، از ۵ نمونه B. mediterranea و از ۴ نمونه Paecilomyces cf variotii جدا شد. از نمونه های بدون علائم نیز از ۲ نمونه Paraconiothyrium sp و یک نمونه B. mediterranea جدا گردید.

کلیدواژه ها

پوسیدگی زغالی, بلوط, زوال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.