شناسایی، ساختار و واکاوی فیلوژنتیکی خانواده ژن MLO (Mildew Resistance Locus O) در گونه های Triticum aestivum وMalus domestica

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه بیماریهای گیاهی، دوره: 56، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPP-56-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی حسینی بدربانی

دانشگاه کردستان. دانشکده کشاورزی

جهانشیر امینی

گروه آموزشی گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان

چکیده

نقش ژن Mlo در گیاه جو با توجه به اینکه آلل جهش یافته ی mlo باعث ایجاد یک مقاومت غیراختصاصی و وسیع در برابر بیماری سفیدک پودری ناشی از قارچ Blumeria graminis f. sp. hordei می شود، کشف گردید. ژن های Mlo همچنین در رشد گیاهان و در پاسخ به تنش های زیستی و غیر زیستی نقش مهمی ایفا می کنند. خانواده ژن Mlo در چندین گونه گیاهی مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق برای آشکار کردن خصوصیات ژنتیکی و ساختار پروتئینی خانواده ژن Mlo در گیاهان گندم نان (Triticum aestivum) و سیب (Malus domestica) از ابزارهای بیوانفورماتیکی و موتورهای جستجو در پایگاه های اطلاعات ژنومی استفاده گردید. توالی های پروتئینی Mlo مربوط به گیاه آرابیدوپسیس (Arabidopsis thaliana) به عنوان الگو جهت tBLASTn استفاده شد که در نهایت منجر به شناسایی ۲۹ عضو پروتئینی MdMlo و ۱۱ عضو پروتئینی TaMlo گردید. تجزیه و تحلیل فیلوژنتیک مقایسه ای، پروتئین های MdMlo و TaMlo را به سه خوشه اصلی تقسیم بندی کرد و نشان داد که صرف نظر از نوع گونه ی گیاهی، Mlo۱ها (عضو اول خانواده پروتئین Mloدر گیاهان سیب، گندم و آرابیدوپسیس)، Mlo۲ها، Mlo۳ها و به همین ترتیب تا Mlo۱۲ها، با همدیگر ارتباط نزدیکی دارند. این نتیجه بیانگر این امر است که پس از جدایی این گونه ها، هیچ گسترش دیگری در خانواده ژن Mlo وجود نداشته است. موتیف های کارکردی محافظت شده موجود در پروتئین های Mlo با استفاده از ابزار MEME بررسی شد و مشخص شد که حداکثر ۱۵ و حداقل ۱۰ موتیف حفاظت شده در ساختار پروتئینی آن ها وجود دارد.

کلیدواژه ها

خانواده ژن Mlo, ارتولوگ, پارالوگ, فیلوژنی مقایسه ای, موتیف محافظت شده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.