بررسی عملکرد و اجزای عملکرد دانه ژنوتیپ های کلزا Brassica napus L.( ( در واکنش به کاشت تاخیری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)، دوره: 28، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_AREOAJ-28-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 182
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا فنایی

استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سیستان

غلامعلی کیخا

کارشناسان بخش تحقیقات آب و خاک مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان

نورالله داوطلب

کارشناس اسبق بخش تحقیقات دانه های روغنی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان

فرحناز سراوانی

کارشناسان بخش تحقیقات آب و خاک مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان

چکیده

به منظور بررسی اجزای عملکرد و عملکرد دانه ژنوتیپ های کلزا در واکنش به کاشت تاخیر، آزمایشی طی دو سال زراعی به صورت کرت های خردشده در قالب بلوک های کامل تصادفی در ۳ تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی زهک-زابل اجراء گردید. فاکتورهای مورد مطالعه شامل تاریخکاشت در چهار سطح ) ۱۰ آبان، ۲۵ آبان، ۱۰ آذر و ۲۵ آذر( به عنوان فاکتور اصلی و ژنوتیپ در چهار سطح )رقم آرج یاس، هیبرید هایولا ۴۰۱ ، لاین هایPP-۳۰۸/۸ و PP-۴۰۱/۱۵E ( به عنوان فاکتور فرعی بودند. نتایج حاصل از تجزیه مرکب نشا نداد که اثر تاریخ کاشت، بجز درصد روغن و ژنوتیپ،بجز تعداد خورجین در بوته بر عملکرد دانه و سایر صفات مورد بررسی از لحاظ آماری معنی دار بودند. اما اثر سال تنها بر درصد روغن، عملکردروغن و روز تا شروع گلدهی در سطح احتمال ) ۰۱ / p> ۰ ( معنی دار بود. با تاخیر در کاشت، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، وزن هزاردانه، ارتفاع بوته، عملکرد روغن و عملکرد دانه کاهش نشان دادند. بیشرین عملکرد دانه به میزان ۲۹۸۹ کیلوگرم در هکتار، در تاریخ کاشت اول) ۱۰ آبان( و کمترین عملکرد دانه با ۳۹ درصد کاهش تولید در تاریخ کاشت چهارم ) ۲۵ آذر( تولید شد. در بین ژنوتی پهای مورد بررسی، هیبریدهایولا ۴۰۱ با تولید ۲۷۰۱ کیلوگرم در هکتار و رقم آرج یاس با ۲۴۵۳ ک یلوگرم در هکتار، نسبت به ژنوتی پهای دیگر بیشترین عملکرد دانه را داشتند.نتایج همبستگی ساده میان صفات مورد بررسی نشان داد که از بین اجزای عملکرد، تعداد خورجین در بوته و تعداد دانه در خورجین به ترتیب باضرایب همبستگی ) ** ۸۲ / r= ۰ ( و )** ۶۲ / r=۰ ( و در بین دیگر صفات، عملکرد روغن و تعداد روز تا شروع گ لدهی به ترتیب با ضرایب )** ۹۸ / r ۰ =( وr= ۰/۵۹*( (، بیشترین همبستگی مثبت را با عملکرد دانه داشتند. بر اساس نتایج بدست آمده می توان نتیجه گیریک رد که تاریخ کاشت اوایل آبان واستفاده از هیبرید هایولا ۴۰۱ و رقم اوپی آرج یاس در شرایط منطقه قابل توصیه باشد.

کلیدواژه ها

ژنوتیپ, عملکرد دانه, کاشت تاخیری, کلزا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.