فتوسنتز جاری و انتقال مجدد مواد فتوسنتزی در اثر محلول پاشی تنظیم کننده های رشد در شرایط تنش خشکی در ذرت KSC ۷۰۴

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)، دوره: 30، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AREOAJ-30-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی ماهرخ

دانشجوی سابق دانشگاه شهید چمران اهواز واستادیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

مجید نبی پور

استاد دانشگاه شهید چمران اهواز

حبیب اله روشنفکر

دانشیار دانشگاه شهید چمران اهواز

رجب چوکان

استاد بازنشسته موسسه تحیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج

چکیده

آزمایش در سه محیط جداگانه، شامل محیط بدون تنش خشکی، تنش خشکی در مرحله رشد رویشی و تنش خشکی در مرحله رشد زایشی انجام شد. تنظیم کننده های رشد سیتوکینین در سه سطح (شاهد، محلول پاشی در مرحله پنج تا شش برگی و هشت تا ده برگی) و اکسین در سه سطح (شاهد، محلول پاشی در مرحله ظهور ابریشم و ۱۵ روز پس از ظهور ابریشم) در هر محیط درسه تکرار بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج طی سال زراعی ۱۳۹۲ اجرا شد. تنش خشکی در مرحله رشد زایشی باعث کاهش میزان فتوسنتز جاری و سهم فتوسنتز جاری در عملکرد دانه به ترتیب به مقدار ۴۳/۶۱ و ۱۸/۲۸ درصد گردید و همچنین باعث افزایش انتقال مجدد و سهم انتقال مجدد در عملکرد دانه به ترتیب به مقدار ۶۸/۴۰ و ۱۸/۲۸ درصد گردید. همچنین محلول پاشی تنظیم کننده رشد سیتوکینین در مرحله هشت تا ده برگی باعث افزایش میزان فتوسنتز جاری و سهم فتوسنتز جاری در عملکرد دانه به ترتیب به مقدار ۷۴/۱۳ و ۱۰/۱۱ درصد گردید و محلول پاشی تنظیم کننده رشد اکسین در مرحله ظهور ابریشم باعث افزایش میزان انتقال مجدد و سهم انتقال مجدد در عملکرد دانه به ترتیب به مقدار ۹۵/۲۴ و ۳۸/۴ درصد گردید. بنابراین محلول پاشی تنظیم کننده های رشد سیتوکینین در مرحله هشت تا ده برگی در افزایش فتوسنتز جاری و اکسین در مرحله ظهور ابریشم در افزایش انتقال مجدد و نهایتا عملکرد دانه موثر خواهد بود.

کلیدواژه ها

اکسین, سیتوکینین, سهم فتوسنتز جاری, کارایی فتوسنتز جاری, مراحل رشد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.