ارایه مدل تاثیر سرمایه فکری بر عملکرد سازمان های دانش بنیان براساس نقش و جایگاه نوآوری سازمانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت نوآوری در سازمان های دفاعی، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JIMDO-4-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 201
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید ویسی

استادیار مهندسی صنایع، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه امام علی (ع)، تهران، ایران

محمدرضا زاهدی

استادیار دانشگاه صنعتی مالک اشتر، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: به دلیل اهمیت روز افزون سرمایه های فکری در شرکت های امروزی، پژوهش گران متعددی در پی یافتن روش های اندازه گیری سرمایه های فکری و بررسی ارتباط آن با عملکرد شرکت ها و سازمان ها هستند، هدف اصلی از انجام این پژوهش، تعیین نقش سرمایه فکری بر عملکرد در سازمان های دانش بنیان می باشد الگوی مفهومی و فرضیه های این پژوهش بر مبنای مرور ادبیات نظری و پیشینه تحقیق ارائه شده اند.روش شناسی: داده های مورد نیاز از طریق توزیع پرسشنامه محقق ساخته با پایایی ۹۴درصد، میان مدیران و محققین یک سازمان دانش بنیان دفاعی جمع آوری گشته است. پژوهش حاضر، از حیث هدف، پژوهشی کاربردی است و نیز از حیث روش انجام آن، در زمره پژوهش های توصیفی- همبستگی قرار دارد. یافته ها: نتایج این تحقیق نشان می دهد که ابعاد سرمایه فکری شامل سرمایه انسانی و سرمایه رابطه ای هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم از طریق نقش میانجی متغیر نوآوری بر عملکرد سازمان تاثیرگذار هستند. نتیجه گیری: از پژوهش صورت گرفته می توان به این نتیجه دست یافت که ابعاد سرمایه فکری شامل سرمایه انسانی و سرمایه رابطه ای هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم از طریق نقش میانجی متغیر نوآوری بر عملکرد سازمان تاثیرگذار هستند و با توجه به مدل مفهومی و فرضیات ارائه شده، می توان گفت که سرمایه ساختاری تاثیرمستقیمی بر عملکرد سازمان ندارد و تنها به صورت غیر مستقیم و از طریق تاثیر بر نوآوری سازمانی بر عملکرد سازمان تاثیر می گذارد. و با ایجاد بستر و سرمایه ساختاری مناسب جهت بروز نوآوری های سازمانی، عمکرد سازمان را نیز افزایش داد.

کلیدواژه ها

سرمایه فکری, نوآوری, عملکرد, مدلسازی معادلات ساختاری, سازمان های دانش بنیان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.