ارزیابی ریسک فاکتورهای مرتبط با مرخصی استعلاجی در کارگران مونتاژ صنعت خودروسازی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه طب پیشگیری، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPMH-2-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد امین فقیه

مجید معتمد زاده

رستم گلمحمدی

جواد فردمال

حیدر محمدی

چکیده

مقدمه: اختلالات اسکلتی عضلانی یکی از مهمترین علل دریافت مرخصی استعلاجی در بسیاری از صنایع هستند که می تواند سبب کاهش تولید شده و هزینه های مستقیم و غیرمستقیم زیادی را بر جامعه تحمیل نماید. این مطالعه با هدف ارزیابی ریسک فاکتور های مرتبط با مرخصی استعلاجی درکارگران مونتاژ صنعت خودروسازی انجام شد. روش ها: این مطالعه تحلیلی به صورت مقطعی بر روی ۲۳۴ نفر از کارگران سالن های مونتاژ شرکت ایران خودرو انجام شد. داده ها با استفاده از چک لیست ارزیابی ارگونومیکی و پرسشنامه مشخصات فردی جمع آوری شدند. برای آنالیز داده ها از آزمون های آماری کای - دو، مان- ویتنی و کروسکال والیس استفاده شد، همچنین از مدل رگرسیون لوجستیک برای بررسی تاثیر هم ز مان عوامل فردی و فیزیکی بر مرخصی استعلاجی استفاده شد، داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS ۱۶ و R مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج: نتایج نشان داد که بین هیچ یک از ریسک فاکتورهای فیزیکی و دریافت مرخصی استعلاجی ارتباط معنی داری وجود ندارد. از بین فاکتورهای فردی تنها در عادت سیگار (۰۴۵/۰= P) و سن (۰۴۴/۰=p) اختلاف معنی داری یافت شد. آنالیز رگرسیون لوجستیک نشان داد که کارگران با پوسچر کمر با انحراف ۶۰-۲۰ درجه ۱۰۴/۱=OR) و کارگران با پوسچر کمر با انحراف بیشتر از ۶۰ درجه ۱۱/۱=OR) در معرض ریسک بالاتری قرار دارند. این نسبت همچنین در کارگران با وظایف تکراری (۳۰۹/۱OR=) و کارگران با اعمال نیرو ( ۳۵۸/۱OR=) بیشتر از کارگرانی است که در این شرایط قرار نداشتند. نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه توجه به مسائل ارگونومیک کارگران و انجام مداخلات ارگونومیک در خصوص طراحی مجدد ایستگاه های کار کاملا ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

Sick Leave, Musculo-Skeletal Disorders, Assembly Workers, مرخصی استعلاجی, اختلالات اسکلتی عضلانی, کارگران مونتاژ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.