تعیین کارایی میزان مصرف انرژی تولید ذرت علوفه ای در سطوح مختلف بهره برداری و تأثیر آن بر توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: همایش ملی علوم آب، خاک، گیاه و مکانیزاسیون کشاورزی
  • کد COI اختصاصی: DEZFULWATERMECH01_208
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1960
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داوود سبزواری

کارشناسی ارشد مکانیزاسیون کشاورزی

مرتضی الماسی

استادیار گروه مکانیزاسیون کشاورزی دانشگاه آزاد دزفول

مرتضی شهیدزاده

استادیار گروه مکانیزاسیون کشاورزی دانشگاه آزاد دزفول

چکیده

منطقه بیضاء فارس از جمله مهم ترین تولید کننده ذرت علوفه ای در استان فارس می باشد. که این محصول به عنوان محصول دوم در هر سال زراعی در تابستان کشت می گردد. در این پژوهش علاوه بر تعیین میزان مصرف انرژی برای کشت ذرت علوفه ای به بررسی اثر عوامل مختلف زراعی همچون نظام زراعی و اندازه زمین های زراعی و سطح سواد بر میزان کارایی انرژی پرداخته شده است. بدین منظور بین ذرت کاران منطقه تعدادی پرسش نامه توزیع گردید. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بیشترین سهم مصرف انرژی در محصول ذرت علوفه ای مربوط به انرژی کود با متوسط 39 درصد بوده و کمترین میزان سهم مصرف انرژی مربوط به انرژی بیولوژیک با متوسط 0/3 درصد (کارگر) بوده است. . همچنین مشخص شد که اثر سطوح مختلف کشت (اندازه زمین) برای محصول ذرت علوفه ای بر میزان کارایی (نسبت) انرژی در سطح یک درصد معنی دار می باشد به نحوی که با افزایش سطوح زیر کشت برای ذرت علوفه ای از یک هکتار و پایین تر به 5 هکتار و بالاتر میانگین کارایی (نسبت) انرژی از 3/12 تا 3/82 افزایش یافت. اثر سابقه کشت نیز در سطح 5 درصد معنی دار گردید. با توجه به نتایج به دست آمده مشخص گردید که عوامل چون نظام زراعی و سابقه کشت تاثیری یر کارایی انرژی ندارند. ترغیب و تشویق کشاورزان منطقه و ایجاد زمینه های لازم برای تشکیل تعاونی ها جهت یکپارچه کردن زمین و مدیریت صحیح می تواند در افزایش کارایی و بهره وری انرژی موثر واقع گردد. افزایش کارایی وبهره وری از طریق کاربرد پایدارتر منابع از جمله نیروی کار، دسترسی بهتر به تکنولوژیهای جدید، استفاده صحیح از نهاده ها وچرخه های زیست شناختی و فرآوری در مزرعه قابل افزایش است. که راهبردی برای توسعه پایدار کشاورزی می باشد.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار، نسبت انرژی، ذرت علو فه ای، مالکیت زمین، نظام زراعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.