مدل یابی عوامل موثر بر پیامدهای مدیریت استعداد معلمان دوره متوسطه شهر اردبیل(پژوهش آمیخته)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی مدرسه و آموزشگاه، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSPUM-10-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 412
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن احمدی

گروه آموزش ابتدایی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه فرهنگیان، ایران

عادل زاهد بابلان

استاد گروه علوم تربیتی، دانشگاه محقق اردبیلی

مسعود مرادی

دانشیار گروه علوم تربیتی، دانشگاه محقق اردبیلی

علی خالق خواه

دانشیار گروه علوم تربیتی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

هدف تحقیق حاضر، مدل­یابی عوامل موثر بر پیامدهای مدیریت استعداد معلمان دوره متوسطه شهر اردبیل بود. برای نیل به این هدف از مطالعه موردی استفاده شد که در ابتدا داده های کیفی­، و سپس بر اساس یافته­های آن، داده­های کمی نیز گردآوری و تحلیل شدند. جامعه آماری تحقیق معلمان دوره متوسطه شهر اردبیل و معلمان نمونه شهر اردبیل بود. در بخش کیفی و با استفاده از نمونه گیری هدفمند تعداد ۱۸ نفر از معلمان نمونه تحت مصاحبه قرار گرفتند و از بین جامعه ۲۳۶۰ نفری تعداد ۳۳۱ نفر در مرحله کمی به صورت نمونه گیری چندمرحله ای و طبقه ای متناسب  انتخاب شدند­. در مرحله بعد بر مبنای یافته های حاصل از مرحله پژوهش کیفی، پرسشنامه مدیریت استعداد تهیه شد که آلفای کرونباخ آن ۸۱/. به دست آمد. داده­های کیفی پژوهش از طریق فرایند کدگذاری­، مبتنی بر طرح نظا­مدار نظریه داده بنیاد تحلیل شد.  به منظور تحلیل داده های کمی از مدل معادلات ساختاری با نرم افزار Pls Smart  استفاده شد. یافته ها نشان داد که شایسته­گرایی (شایسته­پروری، شایسته­گماری) از طریق راهبردهای مدیریت استعداد (آموزش کارکنان، طرح­ریزی اجرای مدیریت استعداد، تمرکز زدایی)، عوامل زمینه­ای (مشارکت معلمان، ساختار نظامند، امکانات آموزشی) و استقلال مدارس تاثیر مثبت  و معناداری بر بالندگی سازمانی دارد. طبق نتایج پژوهش حاضر می­توان گفت که مدیریت استعداد از طریق شایسته­پروری و شایسته­گماری و با کاربرد راهبردها و زمینه­های لازم برای پیاده­سازی مدیریت استعداد می­تواند تاثیر بسیار مهمی در رشد و بالندگی معلمان در آموزش و پرورش  داشته باشد.

کلیدواژه ها

آموزش و پرورش , مدیریت استعداد, شایسته گرایی, پیامدهای مدیریت استعداد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.