تعیین آمیخته بیماران و تخصیص ظرفیت به سرویس‎های جراحی در بیمارستان‎ها به‎کمک شبیه‎سازی تبرید

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت صنعتی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IMJT-10-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آیداسادات سجادی

کارشناس ارشد، مدیریت صنعتی، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

سعیده کتابی

دانشیار، گروه مدیریت، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

آرزو عتیقه چیان

استادیار، گروه مدیریت، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

هدف: نظام سلامت یکی از بزرگ‎ترین صنعت­ها به‎شمار می‎رود و برای حل مشکلات آن، به تلفیقی از دانش و مهارت های مدیریتی و بالینی نیاز است. در این پژوهش، مسئله برنامه­ریزی استراتژیک و تخصیص ظرفیت اتاق­های عمل با در نظر گرفتن استراتژی برنامه­ریزی و زمان‎بندی بلوکی مطالعه شده است و یک مدل تلفیقی برای تعیین آمیخته بهینه جراحی ها و تخصیص ظرفیت به سرویس های جراحی به‎صورت برنامه­ریزی آرمانی تصادفی برای مقابله با عدم قطعیت در تقاضای هر عمل ارائه شده است. هدف مدل حداقل کردن انحراف‎های نامطلوب شامل تقاضای برآورده نشده، اضافه­کاری سرویس­ها و بیکاری اتاق های عمل تخصیص یافته، است. روش: به‎دلیل NP-hard بودن مسئله، دستیابی به جواب دقیق با بزرگ شدن ابعاد آن به‎صورت نمایی مشکل است. برای این منظور، الگوریتم فراابتکاری شبیه­سازی تبرید پیشنهاد شده است. نتایج مدل ریاضی به‎کمک نرم‎افزار GAMS با حل­کننده COINBONMIN و روش شبیه‎سازی تبرید توسط نرم­افزار متلب R۲۰۱۷a  با یکدیگر مقایسه شده است. یافته‎ها: مثال­های ارائه شده، از اطلاعات بخش اتاق عمل بیمارستانی در کانادا با ۹ سرویس جراحی، ۱۱۰ عمل جراحی، ۱۶ اتاق عمل و ۲۲۰ تخت بستری استخراج شده است. برای کاهش تعداد متغیرهای تصمیم و قابل حل بودن مدل ریاضی، برای هر مثال، سرویس‎ها و جراحی‎های اندک با اتاق‎های عمل محدودی انتخاب شد. مجموع بیکاری اتاق های عمل تخصیص‎یافته در همه مثال­ها و در هر دو روش برابر با مقدار ایده­آل صفر بوده است. اختلاف میان مقادیر تابع بهینه هدف به‎دست آمده از مدل برنامه­ریزی آرمانی تصادفی و الگوریتم شبیه­سازی تبرید در مثال­های ارائه شده در بازه ]۶/۰,۰۵/۰[ قرار دارد. نتیجه‎گیری: در این پژوهش مدل برنامه­ریزی آرمانی تصادفی برای برنامه­ریزی و تعیین تعداد و ترکیب بهینه جراحی‎ها و تخصیص ظرفیت به سرویس های جراحی با در نظر گرفتن تقاضای غیرقطعی ارائه شده است. ایده مدل پیشنهاد شده آن است که با تغییر تعداد و ترکیب موارد جراحی، می توان انحراف‎های نامطلوب را کاهش داد.

کلیدواژه ها

مسئله تخصیص ظرفیت, مسئله تعیین آمیخته بیماران, برنامه‎ریزی استراتژیک اتاق عمل, الگوریتم شبیه‎سازی تبرید, برنامه‎ریزی آرمانی تصادفی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.