تحلیل مولفه های درون ساختاری موثر در گردشگری پایدار شهری (مطالعه موردی شهرگلوگاه)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 9، شماره: 362
  • کد COI اختصاصی: JR_JGQE-9-362_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 234
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه خواجه نبی

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد سمنان ،دانشگاه ازاد اسلامی ،سمنان ،ایران.

محمدرضا زندمقدم

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد سمنان ،دانشگاه ازاد اسلامی ،سمنان ،ایران.

زینب کرکه آبادی

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد سمنان ،دانشگاه ازاد اسلامی ،سمنان ،ایران

چکیده

شهرها به عنوان مهمترین مکان های جذب گردشگر نقش مهمی در توسعه شهری دارند. هدف این پژوهش بررسی مولفه های درون ساختاری موثر بر گردشگری پایدار شهری است. پژوهش از نظر هدف کاربردی است و از نظر روش اجرا توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش را سه گروه سرپرست خانوارها، گردشگران و مسولین تشکیل می دهند. برای انتخاب حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است که در بین خانوارها تعداد ۳۶۰ پرسشنامه، در گروه گردشگران تعداد ۲۸۵ پرسشنامه و در گروه مسولین تعداد ۵۰ پرسشنامه به صورت طبقه بندی نسبتی شده انتخاب شده است.برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون رگرسیون، مدل میک مک و از مدل holsat برای مشخص نمودن رضایت از عملکرد هرساختار بر روی رشد و توسعه گردشگری استفاده شده است. نتایج پژوهش با مدل HOLSAT نشان می دهد بالاترین سطح رضایت در متغیر اقتصادی مربوط به مولفه به دست آوردن تجربه با سطح رضایت (۲۳/۱)، درمتغیر اجتماعی- فرهنگی مربوط ارتقا سطح استاندارد زندگی(۵/۰)، در متغیر محیطی حمایت از مناطق گردشگری(۰۶/۱) و در متغیر نهادی مربوط به فعالیت نهادهای غیر دولتی در زمینه گردشگری(۶۶/۰-) بوده است.نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان می دهد که تمامی متغیرها رابطه معناداری با رشد و توسعه گردشگری پایدارشهری دارند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که از نظر خانوارها متغیر ساختار نهادی با ضریب بتای ۳۹۲/۰، از نظر گردشگران متغیر ساختار اجتماعی- فرهنگی با ضریب بتای ۵۴۹/۰ و از نظر مسولین متغیر ساختار محیطی با ضریب بتای ۴۴۴/۰ بیشترین تاثیر گذاری را بر توسعه گردشگری شهر گلوگاه داشته اند.

کلیدواژه ها

گردشگری, توسعه پایدار, تحلیل رگرسیون, رضایتمندی, شهر گلوگاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.