نقش اعتیاد به اینترنت، ذهن آگاهی، و تاب آوری در پیش بینی سلامت روان دانش آموزان در دوره همه گیری کرونا ویروس ۲۰۱۹

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_CHILD-8-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 335
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزین باقری شیخانگفشه

Faculty of Humanities, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

دانیال علیزاده

Lahijan Branch, Islamic Azad University, Lahijan, Iran

وحید صوابی نیری

Ardabil Branch, Islamic Azad University, Ardabil, Iran

فاطمه عسگری

Sanandaj Branch, Islamic Azad University, Kurdistan, Iran

گلناز قدرت

Faculty of Literature and Humanities, University of Lorestan, Khoramabad, Iran

چکیده

زمینه و هدف: کرونا ویروس ۲۰۱۹ بیماری عفونی تنفسی حاد با علائم اصلی تب، سرفه، و تنگی نفس شناخته می­شود. این ویروس قدرت انتقال و کشندگی بسیار بالایی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اعتیاد به اینترنت، ذهن­ آگاهی، و تاب­ آوری در پیش­ بینی سلامت روانی دانش ­آموزان طی همه­ گیری کرونا ویروس ۲۰۱۹ انجام شد. روش­: روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل دانش ­آموزان مدارس متوسطه ناحیه دوم شهر رشت در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ بود. نمونه­ مورد مطالعه شامل ۲۲۰ دانش ­آموز مقاطع تحصیلی هفتم، هشتم و نهم بود که به روش نمونه ­گیری در دسترس از طریق فراخوان اینترنتی در پژوهش شرکت کردند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل فرم کوتاه پرسشنامه سلامت روان (کیز، ۲۰۰۲)، پرسشنامه اعتیاد به اینترنت (یانگ، ۱۹۹۸)، فرم کوتاه پرسشنامه ذهن­ آگاهی فرایبورگ (والاچ و همکاران، ۲۰۰۶) و مقیاس تاب­ آوری (کانر و داویدسون، ۲۰۰۳) بود. تحلیل داده­ ها توسط نسخه ۲۴ نرم­افزار SPSS و با استفاده با روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه همزمان انجام شد. یافته­ ها: بر اساس نتایج به دست آمده، اعتیاد به اینترنت، ذهن ­آگاهی، و تاب­ آوری به صورت معناداری سلامت روانی دانش­ آموزان را پیش­ بینی می­ کنند (۰/۰۱> p). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد اثر اعتیاد به اینترنت (۰/۴۳-) بر سلامت روانی دانش ­آموزان منفی و معنادار است. در مقابل اثر ذهن آگاهی (۰/۷۰) و تاب ­آوری (۰/۶۵) بر سلامت روانی دانش­ آموزان مثبت و معنادار است. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه مشخص کرد که اعتیاد به اینترنت، ذهن­ آگاهی، و تاب ­آوری ۴۸ درصد از سلامت روانی دانش ­آموزان را در طی همه ­گیری کووید-۱۹ پیش ­بینی می ­کنند. نتیجه­ گیری: مطالعه حاضر نقش اعتیاد به اینترنت، ذهن ­آگاهی و تاب­ آوری را در تبیین سلامت روانی دانش ­آموزان در دوره همه­ گیری کووید-۱۹ تصریح کرده است. استلزامات نتایج به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

Internet Addiction, Mindfulness, Resilience, Mental Health, Coronavirus ۲۰۱۹, اعتیاد به اینترنت, ذهن آگاهی, تاب آوری, سلامت روانی, کرونا ویروس ۲۰۱۹

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.