ویژگی های روانسنجی نسخه ایرانی پرسشنامه خیالپردازی های جنسی ویلسون در زوجین ایرانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 9، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPN-9-5_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 356
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیلوفر محمدپور دوغ ابادی

ferdowsi university

سیدعلی کیمیایی

دانشیار گروه روان شناسی مشاوره و تربیتی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

خدابخش احمدی

Baqiyatallah university

حسین کارشکی

ferdowsi university

چکیده

مقدمه: درک خیالپردازی های جنسی به عنوان درک بخش مهمی از سائق جنسی  در انسان مطرح می باشد به دلیل اینکه خیالپردازی های  جنسی دارای ماهیت فردی می باشد کارهای تحقیقاتی بر روی آن  به شکل استاندارد در کارازمایی بالینی مورد توجه کمتری قرار گرفته است . هدف از پژوهش حاضر، بررسی روایی و پایایی پرسشنامه خیالپردازی های جنسی (خیالپردازی های جنسی )ویلسون بود (WSFQ).  روش :این مطالعه از نوع هنجاریابی بوده و زمان انجام پژوهش از خرداد ۱۳۹۹ تا اخر مرداد ماه ۱۳۹۹ در شهرستان مشهد بود. افراد شرکت کننده در پژوهش زنان و مردان ۲۰-۵۵ ساله با روش نمونه گیری در دسترس بوده و ابزار پژوهش، پرسشنامه  خیالپردازی های جنسی ویلسون بود. در این مطالعه ویژگی های روانسنجی پرسشنامه شامل تحلیل عامل تاییدی، روایی، پایایی، همسانی درونی، روایی همگرا و واگرا مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفت. یافته ها: نتایج بدست امده در  تحلیل عامل تاییدی بیانگرضریب پایایی آلفای کرونباخ ۹۷/۰ بود می توان نتیجه گرفت که ابزار سنجش خیالپردازی های جنسی ویلسون از پایایی (همسانی درونی) مطلوبی برخوردارمی باشد. همچنین مقدار CR  نیز بالاتر از ۷/۰ بود که نشان دهنده پایایی ترکیبی مطلوب و قابل قبول است. بارهای عاملی تمام مولفه ها و تمام گویه های مربوط به متغیر خیالپردازی های جنسی ویلسون به جز یک گویه معنادار و مطلوب بود. در روایی همگرا نیز، نمرات کیفیت زندگی جنسی با نمره خیالپردازی مرتبط با صمیمت در موقعیت های خیالپردازیی که در واقعیت اتفاق افتاده است و خیالپردازیی که دوست داریم در واقعیت اتفاق بیفتد دارای همبستگی مثبت و معناداری بود (p< ۰.۰۵). نتیجه گیری: همانطور که یافته های پژوهش نشان داد پرسشنامه خیالپردازی های جنسی ویلسون از روایی و پایایی مناسبی برخوردار بود. همچنین در زمینه روایی همگرا و واگرا نیز نتایج مطلوبی بین خرده مقیاس ها و مقیاس کیفیت زندگی جنسی در افراد به دست آمد که موید اطمینان بخشی و اعتمادپذیری این پرسشنامه بود. از نتایج این پژوهش می توان در مشاوره و رواندرمانی به ویژه در مطالعات زوج درمانی و سکس تراپی استفاده نمود.  

کلیدواژه ها

Keywords: Iranian Sexual Fantasy Questionnaire, Sexual Function, Validity, Reliability, پرسشنامه ایرانی خیالپردازی­های جنسی, عملکرد جنسی, روایی, پایایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.