پیش بینی اثرات تغییر کاربری اراضی بر کیفیت زیستگاه حوزه سد نرماب در استان گلستان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه تخریب و احیاء اراضی طبیعی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_DRNL-1-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 269
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا دانشی

Gorgan University of Agricultural Sciences & Natural Resources

علی نجفی نژاد

Gorgan University of Agricultural Sciences & Natural Resources

مصطفی پناهی

Graduate School of the Environment and Energy, Science and Research Branch, Islamic Azad University

اردوان زرندیان

Research Center for Environment and Sustainable Development

چکیده

    تغییرات گسترده در کاربری اراضی طی چند دهه گذشته، توان اکوسیستم ها در عرضه خدمات را با چالش اساسی مواجه ساخته است. بنابراین درک بهتر تاثیر این تغییرات بر خدمات عرضه شده توسط اکوسیستم ها امری ضروری است. به همین منظور، در تحقیق حاضر ضمن استخراج نقشه‎کاربری اراضی برای گذشته و حال، نقشه کاربری اراضی برای آینده با استفاده از ابزار Scenario Generator نرم افزار InVEST پیش‎بینی و استخراج شد. سپس اثرات تغییر کاربری اراضی بر ویژگی مرتبط با کیفیت زیستگاهی در حوزه سد نرماب استان گلستان با استفاده از ابزار Habitat Quality نرم‎افزار InVEST مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که در اثر تغییرات شدید کاربری اراضی و تبدیل اراضی طبیعی به­ ویژه جنگلی به اراضی کشاورزی و مسکونی، کیفیت زیستگاه‎ها از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۸ کاهش پیدا کرده و تخریب سرزمین نیز به­ همان میزان افزایش پیدا کرده است. همچنین پیش‎‎بینی شرایط برای سال ۲۰۳۶ موید این بود که در صورت ادامه روند فعلی، کاهش کیفیت زیستگاه با شدت بیشتری همراه خواهد شد و تخریب سرزمین نیز افزایش پیدا خواهد کرد. بر اساس نتایج به ­دست آمده، متوسط کیفیت زیستگاه برای سالهای ۲۰۰۰، ۲۰۱۸ و ۲۰۳۶ به­ترتیب ۸/۰، ۷۱/۰ و ۵۹/۰ می‎باشد که بیانگر روند کاهشی شدید در کیفیت زیستگاه است. همچنین متوسط تخریب سرزمین برای سال‎های ۲۰۰۰، ۲۰۱۸ و ۲۰۳۶ نیز به ­ترتیب برابر با ۰۱۶/۰، ۰۲۰/۰ و ۰۲۵/۰ برآورد شد که نشان از افزایش تخریبها با گذشت زمان دارد.

کلیدواژه ها

Land Degradation, Land Use Scenario, InVEST, Satellite Images, تخریب سرزمین, تصاویر ماهواره‎ای, سناریوی کاربری اراضی, InVEST

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.