آسیبشناسی اجرای خطمشیهای خصوصیسازی در ایران
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: فصلنامه مدیریت دولتی، دوره: 10، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_JIPAT-10-3_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 282
نویسندگان
کارشناس ارشد مدیریت سازمانهای دولتی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، تهران، ایران
استادیار گروه مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران
استاد گروه مدیریت بازرگانی، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، ایران.
چکیده
هدف: خصوصیسازی یکی از مهمترین مولفههای مدیریت دولتی نوین بهشمار میرود و موافقان و مخالفانی دارد که هر یک استدلالهای خود را در این زمینه ارائه میدهد. اما فارغ از این موضوع، خصوصیسازی بهمنزله یک خطمشی، در کلیت نظام سیاسی و اقتصادی ایران پذیرفته شده و به اجرا درآمده است؛ اما موانع و کژکارکردهای اجرای خصوصیسازی باعث شده است از اثربخشی و کارایی آن در حل مسائل کشور کاسته شود. بهمنظور پرداختن به این مسئله، مقاله پیش رو بهدنبال شناسایی موانع اجرای موفق خصوصیسازی در ایران بوده است. روش: این تحقیق با استفاده از روش تحلیل مضمونی انجام شده است. دادههای آن از طریق مصاحبههای نیمهساختیافته با صاحبنظران، مدیران و کارشناسان عرصه خصوصیسازی که به کمک روش نمونهگیری گلوله برفی انتخاب شده بودند، گردآوری شده است. یافتهها: تجزیه و تحلیل دادهها به شکلگیری ۲۱۸ کد اولیه، ۹۴ مضمون فرعی و ۱۵ مضمون اصلی شامل سازوکار ناکارآمد و غیراصولی واگذاری، ضعف ساختاری و قدرت و انگیزه کم بخش خصوصی، سازوکار نامناسب عرضه و تقاضای سهام، سازوکار ضعیف ارزیابی، نداشتن دیدگاه آیندهنگرانه، ضعف های فرهنگی، ضعف های روانشناختی، حاکمیت منطق کاپیتالیستی، حمایت و پشتیبانی مالی ضعیف از بخش خصوصی، بیانضباطی سیاست های مالی دولت، فعالیت و سیطره شبه دولتی ها در اقتصاد، محیط غیررقابتی اقتصاد ملی، دخالت بیش از اندازه دولت در اقتصاد، تدوین و اجرای نامناسب قوانین و مقررات، همراستایی اندک تصمیمها و اقدامهای مربوط به نهادهای مسئول انجامید. نتیجهگیری: اجرای ناقص، غیرعلمی و سیاستزده خصوصیسازی در ایران، سبب شده است که با وجود تلاشهای بسیار، از مزایای آن برای کشور کاسته شده و مضررات آن نیز تشدید شود.کلیدواژه ها
اقتصاد مقاومتی, اصل ۴۴ قانون اساسی, خصوصیسازی, ارزیابی خطمشی, تحلیل مضمونی, سازمان خصوصیسازیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.