مهرخاتم بررسی ویژگی های مهر پیامبرص

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام، دوره: 6، شماره: 20
  • کد COI اختصاصی: JR_PTE-6-20_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 255
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میرزاابوالقاسمی محمدصادق

دانشگاه شیراز، دانشکده هنر و معماری

حسنعلی پورمند

تربیت مدرس، گروه هنر

محمود طاووسی

تربیت مدرس، گروه هنر

چکیده

مهر خاتم در اواخر سال ششم یا اوایل سال هفتم هجری برای ممهور کردن نامه­های پیامبر به حکام سرزمین­های همجوار، ساخته و پرداخته شد. این مهر ظاهرا از نوع انگشتری­ و شکل صفحه نگین آن مدور بوده است و بر آن در سه سطر عبارت «محمد رسول­الله» را نقش کرده بودند؛ جنس و نگین آن نیز از سنگ حبشی تا انواعی از فلزات چون مس و آهن و نقره روایت شده است. پس از وفات پیامبرص این مهر ابتدا به ابوبکر و سپس عمر و عثمان رسید و آن ها نیز نامه­ها و مکاتبات خود را بدان اعتبار می­بخشیدند. مهر خاتم در حدود سال سی­ام هجری در چاه اریس(نزدیکی مدینه) افتاد و دیگر به­دست نیامد، اما عثمان نظیرش را ساخت و مهر معمول خلافت داشت. با این حساب جز نامه­های شخص پیامبرص، بخشی از نامه­های خلفای راشدین نیز ممهور به مهر حقیقی پیامبرص بوده است؛ مکاتباتی که اگر نمونه­ای اصیل از آن ها به­دست آمده بود، لااقل اثر مهر خاتم را به ما نشان می­داد. اوصاف این مهر در متون متقدم اسلامی نشان از نخستین اقدامات و ضروریات تشکیل نظام دیوانی در صدر اسلام است؛ همچنین استفاده از نوشتار جای تصویر، شکل مدور، ترکیب سه­سطری، و شعارهای مذهبی از این جا در مهرهای اسلامی تجربه شده و در سراسر دوران تاریخی اسلام تداوم یافته است. ویژگی­های مهر خاتم در مقاله پیش رو با روش تحقیق تاریخی- توصیفی، بررسی و تحلیل شده است.    

کلیدواژه ها

خاتم پیامبرص, مهر, آداب مهرنویسی, دوران اسلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.