جایگاه اجتماعی اهل ذمه در عصر خلافت عمربن خطاب(۱۳-۲۳ ه.ق) براساس نظریه طرد اجتماعی(مطالعه موردی اهل ذمه حجاز، شام و عراق)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام، دوره: 10، شماره: 39
  • کد COI اختصاصی: JR_PTE-10-39_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 197
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عثمان یوسفی

دانشگاه مذاهب اسلامی

شهرام یوسفی فر

تهران

سید محمدرضا حسینی

دانشگاه پیام نور، گروه تاریخ

حسین علی بیگی

دانشگاه علمی - کاربردی

چکیده

باگسترش فتوحات در سرزمین­هایی که ساکنانش در زمره اهل­کتاب بودند، مساله جدیدی فراروی دستگاه خلافت قرار گرفت و آن ورود طیف عظیمی از اهل­کتاب اعم از یهودی،مسیحی وزرتشتی بود که در این سرزمین­ها ساکن بودند. این پژوهش برآنست تا بدین  پرسش که ذمیان در جامعه عصر خلافت عمر از چه جایگاه اجتماعی برخوردار بودند و اینکه میزان پذیرش و یا طرد اجتماعی آنها در جامعه به چه میزان و بر اساس چه ملاکهایی بوده است پاسخ دهد. عمر در تعامل با ذمیان دو شیوه کاملا متفاوت داشت. در مواردی براساس ملاکهای قرآنی وبهره­مندی از سیره رسول­خدا(ص) و در مناطقی همچون شام براساس طرد اجتماعی ذمیان از دسترسی به مشاغل اداری و برقراری محدودیت­های اجتماعی و مذهبی درصدد کنترل و نظارت بر رفتارهای اجتماعی آنان برآمده است که این شیوه برخورد در متاثر از شرایط جغرافیایی سکونتگاه ذمیان  و تعاملاتی که با پیروان خود در آن سوی مرزهای دولت اسلامی داشته و می­توانستند کیان جامعه اسلامی را با مخاطره مواجه سازند.  

کلیدواژه ها

Omar ibn Khattab, people of Dhimma, social exclusion, social status, عمربن خطاب, ذمیان, طرد اجتماعی, جایگاه اجتماعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.