جایگاه اجتماعی اهل ذمه در عصر خلافت عمربن خطاب(۱۳-۲۳ ه.ق) براساس نظریه طرد اجتماعی(مطالعه موردی اهل ذمه حجاز، شام و عراق)
محل انتشار: فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام، دوره: 10، شماره: 39
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 286
فایل این مقاله در 28 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PTE-10-39_007
تاریخ نمایه سازی: 23 بهمن 1400
چکیده مقاله:
باگسترش فتوحات در سرزمینهایی که ساکنانش در زمره اهلکتاب بودند، مساله جدیدی فراروی دستگاه خلافت قرار گرفت و آن ورود طیف عظیمی از اهلکتاب اعم از یهودی،مسیحی وزرتشتی بود که در این سرزمینها ساکن بودند. این پژوهش برآنست تا بدین پرسش که ذمیان در جامعه عصر خلافت عمر از چه جایگاه اجتماعی برخوردار بودند و اینکه میزان پذیرش و یا طرد اجتماعی آنها در جامعه به چه میزان و بر اساس چه ملاکهایی بوده است پاسخ دهد. عمر در تعامل با ذمیان دو شیوه کاملا متفاوت داشت. در مواردی براساس ملاکهای قرآنی وبهرهمندی از سیره رسولخدا(ص) و در مناطقی همچون شام براساس طرد اجتماعی ذمیان از دسترسی به مشاغل اداری و برقراری محدودیتهای اجتماعی و مذهبی درصدد کنترل و نظارت بر رفتارهای اجتماعی آنان برآمده است که این شیوه برخورد در متاثر از شرایط جغرافیایی سکونتگاه ذمیان و تعاملاتی که با پیروان خود در آن سوی مرزهای دولت اسلامی داشته و میتوانستند کیان جامعه اسلامی را با مخاطره مواجه سازند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
عثمان یوسفی
دانشگاه مذاهب اسلامی
شهرام یوسفی فر
تهران
سید محمدرضا حسینی
دانشگاه پیام نور، گروه تاریخ
حسین علی بیگی
دانشگاه علمی - کاربردی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :